Forord – New Orleans

New Orleans, storbyen ved utløpet av den brede elva Mississippi. Anlagt i 1717 til ære for den daværende franske regenten, hertugen av Orleans. Byen har alltid hatt en sammensatt befolkning, her er hvite og negre, mest kreoler og folk av spansk og portugisisk herkomst. Ganske naturlig opptok musikken impulser fra hele det brokete livet omkring den. Det var musikk med røtter både fra Europa og Afrika, men nok med de kraftigste og dypeste røttene i Afrika. Det var den musikken som etter hvert skulle bli kjent over hele verden som JAZZ og som vi regner med oppstod i begynnelsen av 1900-tallet.

Noen påstår at først kom synden til verden. Så kom jazzen. Og i New Orleans inngikk de et stormfullt samboerskap. Aldri var det stille i verdens heftigste partyområde. Ikke før «Katrina» rammet alt og alle i 2005 (les mer her). Rystende, hjerteskjærende, grusomme bilder nådde oss alle etter monsterorkanen. Med trompeten i venstre hånd og lommetørkle i høyre stod Satchmo på sin sokkel i Louis Armstrong Park og skuet utover de grusomme hendelsene. Millionbyen som på forhånd hadde stålsatt seg for enorme ødeleggelser, gikk så vidt klar av orkanens senter, men gleden var kortvarig da det gikk hull på dikene rundt New Orleans og byen raskt ble oversvømmet av vann. Hele 80 prosent av New Orleans ble helt eller delvis ødelagt av kategori 4-orkanen, men French Quarter, den historiske bydelen med de maleriske, franskspanske trebygningene og de karakteristiske jernbalkongene fra første halvdel av 1800-tallet som så mange turister kjenner etter besøk i byen, stod heldigvis tørr og nærmest uskadet tilbake. Sakte men sikkert bygges nå byen opp igjen, dessverre med mye mindre hjelp og støtte enn det Bush administrasjonen lovte. I moderne tid i New Orleans snakker man nå om tiden før og etter orkanen Katrina, for selv om man i New Orleans har opplevd både flom og storm tidligere, hadde man inntil i 2005 ikke opplevd en naturkatastrofe så ødeleggende og kraftig noensinne.

I 2008 arrangerte Lillestrøm Jazzklubb i forbindelse med sitt 10-års jubileum en ny tur til jazzens fødeby. Så hvis du skulle kikke ned på oss akkurat nå gamle Satchmo; ”We know what it means to miss New Orleans”.

Odd H. Brubak, leder i Lillestrøm Jazzklubb

"New Orleans klar for turistene igjen"
DAGBLADET 27.04.07

"New Orleans opp av gjørma"
AFTENPOSTEN 26.04.08


Bli med til New Orleans:
Mellom alligatorer og hjuldampere.
Franskinspirert og livlig ved Missisippi.

New Orleans er het, annerledes og full av musikk.

Når du går ut i den dampende og duftende varmen blir plutselig den lange flyturen verdt strevet. Et besøk i New Orleans i det sørlige USA (staten Louisiana) er gjerne en varm opplevelse. Bli med til «the Big Easy», som New Orleans, Louis Armstrongs fødeby, kalles på folkemunne.

«Satchmo» er for lengst legende med egen park i utkanten av Vieux Carré -for nysgjerrige europeere bedre kjent som French Quarter - et forførerisk, smektende jazzparti, med Bourbon Street som hovedåre for nattens konger og dronninger.
Skumringstimen - noen velger jazz, andre joggesko.

Jazz around the clock
New Orleans er den eneste byen i USA hvor det er tillatt å drikke på offentlige steder, og et av de få steder i USA du slipper å gå i smug når du skal røyke.

På Bourbon Street kan du til alle døgnets tider vandre med en «Margarita» i den ene hånden og en øl i den andre.

Når du er ferdig med Bourbon Street, er du kommet til Preservation Hall, jazzklubbenes arnested, ved hjørnet av Royal og St. Peter Streets. Der sitter du enten på gulvet eller venter på Godot.

 

 
Jazzparade på Fair Grounds - Festival område.

Orkan med rom
Etterpå er veien kort til tangentfantomene (vær tidlig ute i pianobaren) på Pat O'Brien's i bygningen ved siden av. Her serveres det fabelaktig gladjazz og «Hurricane», som fungerer som det den har ment å gjøre siden åpningen i 1933 - en orkan med rum.

O'Brien's Cyclone med vodka lever også opp til navnet. Et par runder på toppen med Mint Julep, og glassene er blitt så tomme og stilige at du kjøper dem med som suvenirer for to dollar stykk.
Victoriansk arkitektur preger French Quarter.


Er du ennå ikke fornøyd, kan du fortsette jazzfesten i utkanten av byen hvor «Jazzland Regional Themepark» ble åpnet tidligere i år. Eller du kan titte innom et enkelt myntvaskeri i byen neste dag klokken ti. Der er det også biljardbord, bar og jazz, og folk danser lystig på bordene.

For i Louisianas hovedstad slutter aldri jazznatten, den bare glir over i dag.

Som på vår utendørs jazzkafé, midt inne i French Quarter. Da vi neste morgen, etter en hyggelig eskapade hos den blide eieren, slo på lokal-tv, var han førsteoppslag. Han var arrestert, mistenkt for å ha sprengt bilen til en beboer i luften, som hadde klaget på støynivået.
Spis beignets på Cafe du Monde 

Café du Monde
Ingen forlater New Orleans uten å ha spist frokost på Café du Monde og blitt betjent av udødelige George på 85+. Han rett og slett nekter å slutte.

– Dette har vi drømt om hele livet, sa et aldrende par fra Chicago på førstereis til Big Easy mens de spiste beignets, en variant av smultringer overstrødd med melis på Café du Monde.

Her har den ligget på hjørnet ved Jackson Square siden 1865. Smultringene var det eneste man fikk servert sammen med café au lait, døgnet rundt. Og alle stod vi i kø for å ha gjennomført det klisne ritualet i en shabby vinylstol.

Verdens eldste trikk har vendbare treseter.

Sporvognsmelankoli
Det var i New Orleans Tennessee Williams skrev udødelige A Streetcar named Desire - En sporvogn til begjær. Et par blokker unna skrev William Faulkner sin første roman, Soldier's Pay. Hvert år er det Tennessee Williams/New Orleans Literary Festival i Le Petit Théàtre 616 St. Peter i French Quartier.

Sporvognen er for lengst sluttet å gå til Desire, men ideen er så langt fra død. Ikke glem en tur med verdens eldste trolley: St.Charles som har vendbare treseter til returen. 963 St.Charles skringrer i beste velgående oppover langs de mektige eiketrærne på St.Charles Avenue

 

Mat og helter
Det gode måltidet står høyt i kurs i det kreolske kjøkken i New Orleans. Prøv fiskesuppen Gumbo og glem heller ikke de berømte krabbekakene. Prøv en ekte Seafood Okra Gumbo, om ikke annet enn for navnet.

                                
- Vi spiller for vår egen del, insisterer musikerne.

Gled deg over at general Andrew Jackson, senere president i USA, side om side med piraten Jean Lafitte og en sammenrasket hær, i 1815 på heltestedet Battlefield (dit går hjuldamperen Creole Queen hver dag) klarte å slå tilbake 10.000 britiske soldater. Siden den gang har det ikke vært mulig å få fish and chips i New Orleans.

Jazz-brunch
Hotellprisene er altså uten frokost, men etter en lang natt anbefaler vi heller en uforglemmelig jazz-brunch i hagen til The Court of Two Sisters (613 Rue Royale). Det rådet fulgte også Mark Twain da han hadde raftet med Tom Sawyer og Huck Finn på Mississippi.

Hjuldamperen legger fra kai to ganger daglig - til feiende toner av dixieland-rytmer.
 

 

 

 

 

 

Fem opplevelser
Det er mye å oppleve og se i New Orleans. Her er fem opplevelser som kan være verdt å få med seg:


Garantert nærkontakt med alligatorer i sørstatssumpene.
  1. Alligatorsafari: New Orleans ligger under havnivå, og er omringet av store våtmarksområder. Vi valgte derfor å reise litt utenfor byen for å være med på alligator-safari. Dette koster en del - 38 dollar per person (ca 350 kroner) - men er virkelig verdt pengene. Louisianas sumpområder er noe helt annet enn naturen du er vant til hjemmefra. Og med guider som mater reptilene jevnlig er du garantert nærkontakt med sumpens konge!

  2. Hjuldamper: Når du er i New Orleans bør du helt klart også være med på båttur på Mississippi med den kjente hjuldamperen Steamboat Natchez. Nyt utsikten til byen fra soldekk eller klimakontrollerte rom. Båten har også restaurant. Til denne turen kan du få rabatt ved bruk av rabattkuponger, såkalte coupons. Disse finner du blant annet i brosjyrer på hotellene. Men du kan faktisk også skrive dem ut fra båtens nettsider.


    Verdens største innendørsarena: Louisiana Superdome.
  3. UFO: Få med deg "Louisiana Superdome". Dette er verdens største innendørsarena, som også utmerker seg med sin spesielle arkitektur, mange sier at den ligner på en UFO. Den ble bygget i 1975 og har plass til mer enn 70.000 tilskuere når fotballaget (amerikansk fotball) New Orleans Saints entrer banen.

  4. Shop 'til you drop: For de som liker å shoppe er Jacksons Brewery som ligger ved elvebredden mellom katedralen og elvebåtdokkene et must. Dette er et gammelt bryggeri som er omgjort til kjøpesenter. French Market er også verdt et besøk med sine mange butikker, gatecaféer og restauranter som går over flere kvartaler sentralt i French Quarter. Her kan du finne det meste. Heller ikke Riverwalk kommer du utenom med sine 140 butikker og spisesteder. 

  5. Matmoro : Den sterkt krydrete Cajunmaten må du selvsagt forsyne deg av. Et kjøkken bygget på miksen av tradisjoner fra spanske, italienske, franske og indianske tradisjoner gir deg spennende og krydret mat. Tøm innpå med Gumbo (suppe), Jambalaya (risrett med skalldyr) og crawfish (kreps). Vi spiste godt og mye i gatene i French Quarter. Men andre steder i byen er maten langt billigere og like bra. Det er vanlig med ca. 15 prosent tips på restauranter. Husk på at tips i blant er inkludert i prisen. Pass på at du ikke betaler tips dobbelt opp!

NEW ORLEANS TUREN 2004

Skjebnen hadde seg slik at dette årets jazzfestivaler nesten gikk i ett. Med andre ord kunne man oppleve to eller sågar tre festivaler til prisen av en !
Vi syntes derfor vi bare er nødt til å gjenta fjorårets suksess og satset på nok en tur hvis oppslutningen ble god nok.
Med 59 reisende året føre og hele 100 som meldte seg interesserte burde ikke dette bli noe problem !
Vi hadde et begrenset antall plasser så først til mølla osv.................................

16. - 18. april     22. april - 02. mai (2 langhelger)

       + "Bonusfestival" 26. - 27. april !

Vi tilbød 2 alternative turer;

ALT.1 15-24 APRIL 2004 (9 døgn). Pris pr. pers. fly/hotell og transport t/r flyplass i New Orleans kr. 11.500,- (dbl) / kr. 15.500,- (sgl)
Det tas forbehold om at flyskatter ikke overskrider kr. 750,- som er inkludert i prisen. Frokost på hotellet er IKKE inkludert.

Med denne turen får du med deg French Quarter Festivalen, mulighet for å bli med på felles turer som jazzbrunch på Missisippi med hjuldamperen Natches, "alligatorsafari" i sumpene (deltaet), plantasjetur og selvsagt rikelig tid til å oppleve alle severdighetene som New Orleans byr på. Har du ikke fått nok jazzopplevelser kan du dessuten få med deg de to første dagene av den store Jazz og Heritage Festivalen før du reiser hjem rik på opplevelser !

ALT.2 15-28 APRIL 2004 (13 døgn) Pris pr. pers. fly/hotell og transport t/r flyplass i New Orleans kr. 13.500,- (dbl) / kr. 18.500,- (sgl)
Det tas forbehold om at flyskatter ikke overskrider kr. 750,- som er inkludert i prisen. Frokost på hotellet er IKKE inkludert.     

Med denne turen får du med deg French Quarter Festivalen, mulighet for å bli med på felles turer som jazzbrunch på Missisippi med hjuldamperen Natches, "alligatorsafari" i sumpene (deltaet), plantasjetur og selvsagt rikelig tid til å oppleve alle severdighetene som New Orleans byr på. Dessuten kan du få med deg hele den første langhelgen av den store Jazz & Heritage Festivalen. Ja, de ivrigste jazzelskerne kan til og med oppleve en minifestival (MO Fest) på toppen av det hele rett ved Mississippis elvebredd de to siste dagene av oppholdet.

Vi bor på The Ambassador Hotel, et sentralt beliggende hotell kun 3 korte kvartaler fra French Quarter og kun 1 kvartal fra Riverwalk og Mississippi.

Oppholdet kan forlenges eller forkortes, såfremt det finnes ledig kapasitet på fly og hoteller. Dette må i så fall avklares i hvert enkelt tilfelle.  

NEW ORLEANS TUREN I 2008

Her er alternative du måtte ta stilling til og melde tilbake til oss. Svarfrist utløpt !

Last ned info brev her (du kan enten åpne eller lagre det); Klikk her ! Infobrev Klikk her ! Svarslipp (tar litt tid pga. bilde !)

ALT.1  French Quarter Festivalen (11-13 april), totalt ca. 7  dager i New Orleans

ALT.2  Jazz & Herritage Festivalen (25-27 april og 2-4 mai) 7 - 10 dager i New Orleans

X-TRA Stopp i Memphis på tilbaketuren , 2-3 dager uavh. av alt.1 eller alt. 2   

Du skal altså antyde om du foretrekker enten alt. 1 eller 2 samt i tillegg alt. 3 hvis du også ønsker opphold i Memphis !  Hvis mange nok melder seg blir det et info møte rett etter påske. Svar derfor raskt !

 Har du andre spørsmål, ring Odd Brubak på mobil 930 01 630. (Legg igjen navn og tlf.nr. hvis du ikke får svar, så ringer jeg tilbake så snart jeg kan).

Med swingende hilsen og håp om mange interesserte, Odd H. Brubak

VI BESØKTE BÅDE MEMPHIS OG
NEW ORLEANS I 2008 !

* AVREISE; ONSDAG 23.04.08
* HJEMKOMST; ONSDAG 07.05.08
* PRIS; KR.14.100,- PR.PERS (DBL)
* PRIS; KR.19.100,- PR.PERS (SGL)
* DEPOSITUM KR.1.500,- MÅ INNBET.
 

Pris pr. pers. inkluderer flyreise, hotell (13 døgn) og transport t/r flyplass i Memphis og New Orleans. Det tas forbehold om at flyskatter ikke overskrider kr. 1.950,- som altså er inkludert i prisen. Frokost på hotellet er IKKE inkludert.     

Hele 86 personer har meldt seg interessert ! Vi reiser litt tidligere enn planlagt og stopper i Memphis (2 overnattinger) FØR vi drar videre til New Orleans. Pga. tidsforskjellen får vi da med oss onsdag kveld, hele torsdag og formiddagen på fredag i Memphis før vi fortsetter til New Orleans hvor vi er fra fredag 25.04 til tirsdag 06.05 (11 overnattinger). Mer om programmet og utflukter kommer senere, men vi får altså med oss hele den store berømte Jazz & Heritage festivalen; en gedigen musikk- mat- og kulturfestival på veddeløpsbanen The Fair Ground der over 600 musikere spiller fra hele 12 scener. Hjemkost blir onsdag 07.05 på ettermiddagen.  

Last ned info brev her (du kan enten åpne eller lagre det); Klikk her ! Infobrev

Har du andre spørsmål, ring Odd Brubak på mobil 930 01 630. (Legg igjen navn og tlf.nr. hvis du ikke får svar, så ringer jeg tilbake så snart jeg kan).   

NEW ORLEANS TUR I 2022 !?

FØLG MED !

MELD UFORPLIKTENDE DIN INTERESSE;

Utskriftsvennlig side uten bilder

   

-Gamle og ærverdige Preservation Hall 

JA, JEG ER INTERESSERT I Å BLI MED

TIL NEW ORLEANS NESTE GANG JAZZKLUBBEN

SKAL ARRANGERE TUR ! 

Registrer deg her :               

DETTE ER SELVSAGT HELT UFORPLIKTENDE, MEN SÅ SNART
MANGE NOK ER INTERESSERT VIL VI ARRANGERE EN NY TUR  !

I LIKHET MED JAZZKLUBBENS 5-ÅRS JUBILEUM I 2003 BLE SELVSAGT
10-ÅRS JUBILEUMET I 2008 FEIRET I NEW ORLEANS MED HELE 75 PÅMELDTE !
DENNE TUREN VAR MILDT SAGT FULLBOOKET !   

 

 

Slik er været i New Orleans akkurat nå !
(sjekk også prognosen for de neste 10 dagene);

 

Div. linker til New Orleans sider;

Div. jazzklubber Jazzfestival 1 Jazzfestival 2 Jazzfestival 3 Guide 1