FØLG ORKANENE KATRINA OG RITAS HERJINGER MED NEW ORLEANS


Gatene i NO lå øde rett før orkanen 
feide over byen

Mandag 29.08.05 ved 09-tiden lokal tid (15 norsk tid) traff orkanen «Katrina» Louisianas kyst, like øst for Grand Isle. (100 kilometer sør for New Orleans, og 150 kilometer sørvest for Biloxi i Mississippi.) Den satte deretter kursen for New Orleans med en vindstyrke på 240 km/t, noe som styrket frykten for en ekstremt kraftig orkan. «Katrina» svingte seg imidlertid litt mot øst kort tid før den traff kysten, noe som ga innbyggerne i New Orleans et ørlite håp om at den kraftigste delen av orkanen ikke vil treffe den sårbare byen. Orkanen nådde kategori 5 – maks styrke – i løpet av natt til mandag, noe som er svært sjelden, men den ble noen timer senere nedgradert til en svært sterk kategori 4-storm. Orkanen var ventet å kaste seg inn over byen med vindkast opp mot 280 km/t, rundt klokken 08 lokal tid (i 15-tida norsk tid), og myndighetene frykter for konsekvensene. Stormen er i stand til å forårsake katastrofale skader, sier leder Max Mayfield ved det Nasjonale orkansenteret i USA. Siste orkan med styrke fem var «Andrew» i 1992, som la øde store deler av Florida, tok livet av 31 personer og etterlot seg skader for nær 200 milliarder kroner. – New Orleans vil kanskje aldri bli den samme igjen, advarer Mayfield. «Katrina» vil være den kraftigste stormen som treffer New Orleans noensinne og det første direkte treffet på 40 år.

 
En politibil ved Bywater Hospital i New Orleans etter at orkanen har rammet. Foto: Scanpix/AP


Canal Street etter herjingene.
 
Foto: Scanpix/AFP

Hele vegger i mange av New Orleans sentrumsbygninger raste ut under orkanen
Foto: Scanpix/AFP

 

 

 


Uncle" Lionel" Batiste slik vi kjenner han

Kornetten Louis Armstrong lærte å spille på

 Livet vender tilbake på Bourbon Street

Mayor Ray NaginDemning har påny brutt sammen

Vannet strømmer igjen inn i NO


 Fra distriktet Lower Ninth Ward i NO

Beaumont, Texas

Områder som nylig ble tømt for vann i New Orleans, sto lørdag igjen oversvømmet.

Fra distriktet Lower Ninth Ward i NO (Søndag)
Sandsekker slippes fra helikopter
 for å tette brister i flomvollene


Ninth Ward etter flommen

R&B-legenden Fats Domino  tilbake i NO

Cafe du Monde, vanligvis døgnåpen, har åpnet

Tricia Boutté og moren Lolet mistet alt de eide

Michael White mistet alle sine eiendeler

Bare 10 prosent av befolkningen har vendt tilbake til New Orleans


  Det populære French Quarter, utestedene og museene ble ikke tatt av flomvannet, fordi de ligger litt høyere enn resten av byen.
Foto: SCANPIX


Presidentens kortesje passerer ødelagte og forlatte hus i New Orleans' 9. distrikt. To år etter Katrina er lite skjedd i området. Foto: SCANPIX


 
Sinte New Orleans-innbyggere viser klart hva de synes om Bush og myndighetenes innsats mens presidentens bilkortesje passerer.
Foto: SCANPIX


 Click here to visit The New Orleans Musicians Hurricane Relief Fund site.

SISTE NYTT FRA NEW ORLEANS:
The Times-Picayune (lokalavis NO)

Millionbyen som på forhånd hadde stålsatt seg for enorme ødeleggelser, gikk så vidt klar av orkanens senter, da Katrina dreide om lag 40 kilometer østover etter å ha truffet fastlandet mandag formiddag. Store deler av New Orleans ligger lavere enn havflaten, og de lokale myndighetene i den kjente jazzbyen hadde fryktet at store deler av gamlebyen ville bli satt 4 til 5 meter under vann. Men utover kvelden så det ut til at den berømte bydelen ville klare seg. Lokale myndigheter understreket imidlertid overfor BBC mandag kveld at de ikke hadde oversikt over skadeomfanget, og at det fortsatt var fare for store oversvømmelser.
Elva Mississippi har flere steder steget over sine bredder med fire meter. Deler av New Orleans står under to meter med vann, og enkelte steder er vannstanden på over tre og en halv meter.
I sentrum av New Orleans er minst 20 bygninger lagt i ruiner. I det berømte franske kvarteret er gatene forsøplet av vrakdeler etter biler og bygningsdeler som er revet løs, og vannmassene har fremdeles lagt store deler av gatene under vann.
Tirsdag har det  gått hull på en av dikene rundt New Orleans ! Ifølge CNN har det oppstått et hull på to kvartaler i en dike som beskytter mot vann fra innsjøen Lake Pontchartrain. TV-kanalen melder at vannet i byen stiger to centimeter hvert femte minutt som følge av hullet.
Åtti prosent av New Orleans er nå dekket av vann, melder en lokal radiostasjon. Opplysningene blir bekreftet av byens borgemester, Ray Nagin, som beretter at hullet i diket var 70 meter bred. - New Orleans er under ødeleggelse. På noen steder står vannet så høyt som sju meter, sier Nagin.
Det er observert hai i gatene i New Orleans, der vannet fortsatt stiger. Mer enn 80 prosent av New Orleans ligger under vann, butikker plyndres, lik flyter i gatene og myndighetene melder altså om en meterlang hai som har blitt observert. Det amerikanske militæret planlegger å slippe 1,3 tonn med sandsekker fra helikopter for å fylle minst tre brudd i dikene rundt New Orleans, skriver Reuters. Store deler av byen ligger under havnivå, og det er bruddene i dikene som har forårsaket de voldsomme oversvømmelsene.
Blir verre; Oversvømmelsen ventes å bli verre etter at et forsøk på å tette et brudd i dikene mislyktes, sier borgermester Ray Nagin.
I løpet av 12 til 15 timer vil vannet stige ved østbredden av New Orleans til nivåer opp til over tre meter vann, sa Nagin til CNN tirsdag kveld lokal tid. Han sa at betydelige mengder vann strømmer inn i byen gjennom bruddet, og alle innbyggere i nabolagene Orleans og Jefferson blir bedt om å evakuere.
Nagin sa at et forsøk som militæringeniører gjorde på å tette bruddet med sandsekker, var mislykket, og en av generatorene som driver pumpene i dikene, var brent ut. Ingenting kan gjøres for å tømme byen for vann før to større brudd i dikesystemet er reparert og stabilisert, ifølge Nagin.
800 tonn med betong skal nå være på vei i et forsøk på å tette hullet iflg. nettutgaven til lokalavisa The Times-Picayune. 
I NO frykter borgermesteren at 100 prosent av byen snart vil stå under vann. – Fatet er i ferd med å fylles opp, sa borgermester Ray Nagin natt til onsdag lokal tid til TV-stasjonen WDSU.

Store deler av byen ligger lavere enn vannspeilet i området, og diker har hindret av vannet strømmer inn. På grunn av hull i dikene og vannet som fortsatt stiger, virker ikke generatorene til pumpene lenger.
De som har det tekniske ansvaret for byens vannforsyning tror vannspeilet i deler av byen vil stige til samme nivå som innsjøen Lake Pontchartrain.
New Orleans øynet et lite vendepunkt onsdag da flomvannet som har strømmet inn i to dager nådde samme nivå som Lake Pontchartrain og så ut til å stagnere.
Musikklegenden og R&B-artisten Fats Domino (77) er blant de mange savnede etter flomkatastrofen som er i ferd med å sluke hele New Orleans meldes det torsdag kveld. New Orleans borgermester Ray Nagin frykter at dødstallet etter orkanen Katrina kan komme opp i flere tusen. 
Flere titalls tusen - både på hustak og i det ødelagte tilfluktsstedet Superdome - venter på å bli evakuert. Tusener av mennesker sover på gatene og broene, på alle tørre steder de kan finne. 
Nasjonalgarden har satt inn 10.000 nye soldater til for å holde kontroll over byen, der anarki og lovløse tilstander nå hersker. Etter orkanen Katrinas enorme ødeleggelser har plyndring, skyting og bilkapring spredt seg i byen.
R&B-artisten Fats Domino var meldt savnet, men ble reddet ut av vannmassene torsdag.
Grytidlig fredag morgen lokal tid skal skal en serie massive eksplosjoner ha skjedd langs elvekanten, noen kilometer sør for French Quarter i New Orleans. I tillegg meldes det om plyndring, voldtekter, snikskyttere og væpnede gjenger som går amok. Orkanen har feide bort normal samfunnsorden i USAs sørstater. Meldingene fra fjernsynsselskapet CNN tyder på at det er en togstall som står i brann i New Orleans. Årsaken til brannen er ukjent.
New Orleans ordfører kommer med flengende kritikk av George Bush og regjeringens innsats for de desperate orkanofrene. - De sentrale myndighetene har ikke peiling på hva som foregår her, tordner ordfører Ray Nagin i New Orleans. - Presidenten og regjeringen håndtering av orkankatastrofen er under enhver kritikk, og hjelpen kommer for seint fram, mener ordfører Nagin.
Mat, vann og medisiner er omsider på vei inn med militære tropper. 
Mens tusenvis fremdeles ventet på å bli evakuert fra New Orleans, spredte to kraftige branner seg gjennom byen lørdag. Slokkingsarbeid er så godt som umulig. Mens store deler av byen ligger under vann, har brannhydrantene i byen etter hvert gått tomme. Både brannfolk, politi og soldater må maktesløse se på at brannene sprer seg. En av storbrannene er ved et av de store kjøpesentrene.Det er stor frykt for at brannene vil spre seg ytterligere. Selv om gater og hus ligger under vann, tar flammene ikke minst tak i trær. Det er også frykt for at den gamle og ærverdige trebebyggelsen, ikke minst i det franske kvarteret, kan gå opp i flammer. Lørdag kveld ble det meldt at både konferansesenteret og Superdome var tømt for mennesker, nesten en uke etter at orkanen Katrina traff byen. Men hjelpen kom for sent for mange, melder AP.
Det kan ta inntil 80 dager å tømme New Orleans for vann. Og det er først etter at dikene er tettet. To av de enorme hullene i dikene er i ferd med å tettes av 1,3 tonn tunge sandsekker droppet fra militære transporthelikoptere. De 13 ringene av diker er med på å holde havet ute, elven Mississippi og innsjøen Pontchartrain inne og kanalene oppe.
USAs forsvarsminister Donald Rumsfeld mener det kan ta flere år før New Orleans er gjenoppbygd.
Mandag begynner pumpingen av byen. De mest optimistiske anslagene sier de vil klare å senke vannstanden i byen med 30 centimeter per dag, melder AP. Vannstanden i byen er enkelte steder opp mot ti meter høyere enn vanlig.
Mye tyder nå på at det vil ta lengre tid enn tidligere antatt å gjøre New Orleans tilnærmelsesvis normal igjen. Det kan ta et halvt år å tømme New Orleans for vann, og enda tre måneder å tørke byen helt, sier Dan Craig i USAs katastrofemyndigheter.
Natt til tirsdag ble det største diket som har sluppet enorme mengde vann inn i New Orleans etter orkanen Katrina, tettet. Hærens ingeniørkorps har satt opp metallbarrikader og sluppet 1,3 tonn tunge sandsekker fra helikoptre på kanalen fra Pontchartrain-sjøen ved 17th street. Det mer enn 60 meter brede hullet er nå tettet, og ingeniørene startet å pumpe vannet tilbake til sjøen fra kanalen. De har også klart å få den største pumpen i gang igjen. Ingeniørkorpset sier til AP at så snart nivået i kanalen har sunket 60 centimeter kan pumpestasjon nr. 6 begynne å pumpe vannet ut av bygatene i New Orleans.
Vannstanden er nå mye lavere enn tidligere. Der jeg før bare så hustak, kan vi nå se deler av veggene, kunne borgermester Ray Nagin fastslå fra helikopter onsdag. Det er anslått at 60 prosent av New Orleans ligger under vann - mot 80 prosent før utpumpingen startet. Mellom 140.000 og 160.000 husstander i New Orleans kan være fullstendig ødelagt av oversvømmelsene. Myndighetene er ikke bare bekymret over at det kan være svært mange døde. For med mange råtnende lik og søppel i gatene er det stor fare for utbrudd av sykdommer. CNN melder at det er påvist  e.coli-bakterier som kan være farlige for mennesker i flomvannet. Bakterien kan forårsake alvorlig sykdom og død dersom den smittede ikke får skikkelig medisinsk behandling.
Arbeidet med å pumpe det livsfarlige flomvannet ut av byen, blir forsinket av at ikke alle pumpene i New Orleans virker. En representant for forsvarets ingeniørkorps sier til CNN i dag at kun 23 av de 148 permanente pumpene fungerer.
French Quarter, den historiske bydelen som så mange turister kjenner etter besøk i byen, står tørr og nærmest uskadet !
Den bebos nå av noen få gjenværende stabukker av en temmelig broget sort. Politiet forsøker å overtale folk med at det klokeste er å forlate byen, men de kvier seg for å arrestere noen, og ennå er ingen ordre gitt om at folk skal fjernes med makt.
Flere land klager på at nødhjelpen deres «sitter fast» i det amerikanske byråkratiet. Den svenske hjelpen, et Hercules-fly med blant annet vannrensingsanlegg, har ventet i flere dager på Landvetter flyplass utenfor Göteborg, skriver Göteborgsposten. Kritikken hagler pga. byråkrati og sent hjelpearbeid. Flere hundre brannmenn som har meldt seg frivillig til å delta i redningsarbeidet etter orkanen Katrina, men sitter nå på et hotell i Atlanta og spiller kort i påvente av videre ordre. På mandag ble 50 av brannmennene sendt til Louisiana, skriver Salt Lake Tribune. Teamets første oppdrag: å stå ved siden av president George W. Bush mens han besøkte katastrofeområdet !
Paradegeneral "Uncle Lionel" Batiste (73), som har vært et fast innslag i gateparaden under Molde Jazzfestival og som også har gjestet Lillestrøm, har kommet til rette etter katastrofen i New Orleans.
Sjefen for USAs direktorat for krisehåndtering (FEMA), Michael Brown, vil bli fjernet fra redningsoperasjonen i New Orleans-området. Brown har fått krass kritikk for sin håndtering av katastrofen.
Hærens ingeniører tror nå at New Orleans vil være tømt for vann 2. oktober. St. Bernhard Parish som fremdeles er helt oversvømt av vann vil være pumpet tørr innen 8. oktober.
St. Bernard Parish er blant de hardest rammede områdene. Husene ytterst langs dikene er knust og likner til forveksling haugene med vrakgods tsunamien i Asia etterlot seg.
Les intervju (US) med New Orleans borgermester Ray Nagin 14 dager etter at katastrofen inntraff, klikk her.... 
Lover jazzfestival.
Det blir kanskje ikke i selve New Orleans, men jazzfestivalen byen er så kjent for, vil gå av stabelen også neste år, tross orkanen Katrinas herjinger, lover festivalsjef Quint Davis.
- Det vil bli en jazzfestival i 2006. Det vil bli i Louisiana og det vil være så nær New Orleans som vi kan få til, sier Davis til lokalavisen Times-Picayune.
Den historiske samlingen til US Old Mint på Louisiana State Museum har ikke gått tapt. Her finnes bl.a. kornetten som Louis Armstrong lærte å spille på.
Livet tilbake på Bourbon Street.
Snart 3 uker etter at Katrina rammet New Orleans har livet, jazzklubber og restauranter begynt å leve igjen på Bourbon Street i det berømte Franske kvarter. Neste uke skal jazzen igjen strømme når deler av New Orleans mest levende byområder skal gjenåpnes, lover byens borgermester Ray Nagin. - Vi skal få New Orleans tilbake kulturelt og tilbake til det som gjorde byen vår unik, sier Nagin.
- Det er ingen vei for Amerika uten New Orleans, og denne flotte byen skal reise seg igjen, sier Bush. Presidenten har også innrømmet at hans regjering ikke har hatt gode nok planer for slike katastrofesituasjoner.
Lørdag og søndag skal forretningsfolk fra Det franske kvarter, de sentrale forretningsstrøkene og flere nabolag oppe i byen (Uptown) få komme tilbake. Borgermester Ray Nagin i New Orleans mener opp til 180.000 flyktninger kan være tilbake i byen om en ukes tid.
New Orleans trues av oljekatastrofe. - Oljesølet etter dødsorkanen "Katrina" kan være en av de alvorligste miljøkatastrofene i nordamerikansk historie, ifølge talsmenn for den amerikanske kystvakten. Mens hærens ingeniørvåpen legger ut lenser og bygger sperrer for å hindre at oljesølet fra Mexicogolfen kommer inn i Pontchartrain-sjøen, frykter mange for giftstoffer fra flere av byens søppelfyllinger. Vi frykter at New Orleans skal ende opp som en giftsump, sier Erik Olson, som er advokat i Rådet for forsvar av naturressurser.
Tilbakeflyttingen stoppet - Nøyaktig 3 uker etter "Katrina" er det ny unntakstilstand før årets 17. orkan treffer USA. Det nærmer seg rekordsesong for orkaner i USA. Nå er det den tropiske stormen "Rita" som truer østkysten. 
Orkanen Rita blir stadig sterkere og har på to dager blitt oppgradert fra en tropisk storm til en kategori 2 orkan.
"Rita" kan sette New Orleans under vann på ny. Amerikanske myndigheter frykter at den nye orkanen kan ødelegge de midlertidig reparerte dikene som beskytter byen. Hærens ingeniører sier at dikene, som ble smadret av "Katrina", ennå ikke er sterke nok til å stå imot en moderat storm - og slett ikke en orkan. Resultatet kan bli at New Orleans nok en gang blir oversvømt.
I morgentimene onsdag gikk orkanen over fra å være kategori 2 til kategori 3. I løpet av det neste døgnet kan orkanen øke fra kategori 3 til kategori 4 slik Katrina også gjorde når den nådde den varme Mexicogulfen. 
Allerede onsdag kveld er Rita klassifisert som en kategori 5-orkan ! Innbyggerne i New Orleans i Louisiana og Galveston i Texas evakueres. Ekspertene tror at orkanen treffer land i nærheten av oljebyen Galveston, som ligger på en øy sør for Houston, fredag kveld eller lørdag morgen. Men orkanen kan fort endre retning og snu nordover mot New Orleans. Rita kan føre til kraftig regn og at vannstanden stiger i byen som allerede har ligget under vann. Dikene kan dermed nok en gang briste.  
I løpet av det neste døgnet vil verden se hvor monsterorkanen Rita går i land. I går kveld gjorde Rita en sving mot høyre der hun nå herjer i Mexicogulfen. Det betyr at Houston kanskje kan bli litt lettere rammet av det gigantiske uværet som venter. Men det betyr også at Louisiana og New Orleans nok en gang kan bli hardt rammet. Nesten 2 millioner mennesker langs kysten av Texas og Louisiana er bedt om å evakuere sine hjem før orkanen Rita treffer. USAs fjerde største by Houston er de siste dagene evakuert for flere hundre tusen mennesker. Orkanen - som er over 600 kilometer bred - ble i går kveld (torsdag) nedgradert fra kategori 5 til kategori 4. 
Allerede natt til fredag begynte regnet å falle i strie strømmer over deler av Louisiana og New Orleans, selv om orkanen ikke når land på mange timer. Noen områder kan få mer enn 60 centimeter regn i løpet av de neste døgnene. I tillegg er det vare for flom ved kysten. New Orleans har nettopp blitt erklært nesten tørr etter katastrofen for flere uker siden. Men i løpet av de neste timene kan det falle opp til tolv centimeter regn. Da er dikene omkring New Orleans nok en gang truet. I verste fall kan de svekkede dikene nok en gang briste.
I ettermiddag melder CNN at diker i byens niende kvartal (Lower 9th Ward) har gitt etter for orkanen.  - Vår verste frykt ser ut til å skje nå. Om dette fortsetter vil diker, som bare er reparert midlertidig, briste for de store vannmengdene som orkanen Rita dundrer inn mot byen og bydelene som har vært oversvømmet vil bli det igjen, sier Barry Guidry i de amerikanske beredskapsstyrkene til AP.
Fredag kveld norsk tid ble Rita nedjustert fra kategori 4 til 3, men vinden når fortsatt opp mot 200 kilometer i timen når orkanen snart er ventet å slå til mot kysten.

Klokken 09.40 norsk tid lørdag formiddag ble det bekreftet at orkanens øye har truffet kysten i grenseområdet mellom Louisiana og Texas, mellom byene Houston og allerede hardt rammede New Orleans. Ved 09-tiden traff ytterkanten av orkanens øye kysten, melder det amerikanske orkansenteret. Orkanens øye traff rett øst for Sabina Pass i Texas.
Lørdag morgen skriver nyhetsbyrået AP at vannet velter over dikene og flomsikringene rundt byen og strømmer inn i områdene som etter planen snart skulle gjenåpnes for evakuerte innbyggere. Håpet for New Orleans er at det går bedre når orkanen Rita beveger seg lenger vestover.
Dikene ved New Orleans er bare provisorisk reparert etter orkanen Katrina. Hærens ingeniørkorps har advart om at dikene kun kan holde unna 15 centimeter med regn, skriver NTB.
Vannet drar med seg søppel og skrot, løfter ødelagte biler og stiger oppover husveggene igjen. Noen steder står vannet igjen opp på vinduene i andre etasje, skriver APs reporter som er i byen. Denne gangen er det håp om at uværet gir seg og vannstanden synker før det blir like ille som sist.
Lørdag morgen ga det verste regnet seg i New Orleans, men meteorologene spår at mer vil komme. I byens niende kvartal er vannstanden 1,8 meter over bakkenivå lørdag morgen etter at diket som beskyttet bydelen ga etter for vannmassene. I en annen del av byen er det 15 centimeter vann i gatene etter at et dike har begynt å lekke, men den ser foreløpig ut til å stå i mot for en voldsom oversvømmelse.
Rita er svekket til tropisk storm, men etterlater seg en sti av brann, flom og kaos. Rita ble i dag (lørdag) først nedgradert til kategori 2, senere til kategori 1 og nå i kveld til en tropisk storm. Til tross for at ”Rita” rammet hardest områder som ligger 320 kilometer vest for New Orleans, fikk byen føle effekten av den nye stormen da tidevannet forårsaket oversvømming av byens skrøpelige dikesystem. Situasjonen i deler av New Orleans minner nå mest om da ”Katrina” først rammet byen 29. august, og vannet fra Industrial Canal oversvømmer nok en gang distriktene Ninth Ward og St. Bernard Parish, der nesten alle husene allerede er ødelagte.
Ødeleggelsene er enorme i de tre delstatene Mississippi, Louisiana og Texas etter orkanens herjinger. I flere områder er det rapportert om de verste flom og oversvømmelsene på 50 år. Houston, New Orleans og andre større byer slapp unna direkte kontakt med orkanen og her er ikke ødeleggelsene så omfattende som man fryktet.
Tre demninger brast, men borgermester Ray Nagin sier at New Orleans har kommet bedre fra orkanen enn spådd og at folk snart kan vende tilbake i de planlagte bydelene French Quarter, Central District og Uptown. Rita har bare forsinket disse planene med 3 til 4 dager i følge byens borgemester. 
Tusenvis av evakuerte innbyggere kom i helgen tilbake til New Orleans, mange uten å vite om huset deres fortsatt sto - En måned etter at orkanen "Katrina" sendte dem på flukt, får innbyggerne i utvalgte deler av byen nå lov til å vende tilbake. Spørsmålet er hva de vender tilbake til. 80 prosent av New Orleans ble helt eller delvis ødelagt av kategori 4-orkanen. Noen vender tilbake med håp, andre med frykt, og andre igjen ser hjem som er mye mer ødelagt enn de noen gang hadde forestilt seg. Slett ikke alle som kom tilbake i helgen, opplevde så store ødeleggelser. I områdene av byen som er mest kjent for turister, som French Quarter, Garden Districts og Uptown, er flere kvartaler blitt spart, og enkelte butikker og restauranter ser ut som om de overhodet ikke har merket noe til "Katrina". Det vil si hvis man holder pusten. For stanken av råtten mat og søppel som finnes overalt i New Orleans, forteller noe om hva byen har opplevd, og ikke minst om hva som fortsatt skjuler seg inne i de mange husene. Anslag sier at 180 000 mennesker tidligere bodde i de områdene som i helgen ble åpnet for evakuerte. I løpet av de kommende uker vil antall områder der folk får vende tilbake øke, men myndighetene advarer barn og eldre mot å reise tilbake, ettersom byen fortsatt ikke har elektrisitet. Kloakksystemet er ødelagt, og vannet er forgiftet.
Et enda større problem er at dikene fortsatt ikke er sikre. Det var som kjent hull i dikene, forårsaket av orkanen "Katrina", som førte til de enorme ødeleggelsene i New Orleans. Orkanen "Rita" var ikke like sterk, men førte likevel til at dikene brast på nytt. Ingeniørsoldater er nå i gang med å bygge et tre meter høyt dike som skal tåle en kategori 3-orkan, men det er ingen stor trøst for innbyggerne. De vet det kommer nye i årene som kommer. Og at noen vil være av kategori 4 eller 5. Så langt har
Katrina tatt over 1100 liv.
- New Orleans ferdig pumpet for vann !
New Orleans er nå tørrlagt, opplyser det amerikanske ingeniørkorpset som har hatt ansvaret for å pumpe ut vann fra den flomrammede byen. Det har tatt 43 dager med jobbing døgnet rundt for å tømme jazzbyen for flomvann etter at orkanene Katrina og Rita rammet den amerikanske golfkysten.
Ingeniørkorpset har også delvis reparert dikene rundt byen som ga etter da Katrina rammet kysten av sørstatene.
Mardi Gras, den store karnevalsfesten i New Orleans, blir ikke avlyst, melder nyhetsbyrået AP. Turistmyndigheter og paradeorganisatorer har insistert på at festlighetene må fortsette, og nå har bystyret sagt ja. - Ting er ikke normale. Men å få tilbake Mardi Gras vil hjelpe folk å normalisere ting, sier Naaman Stewart, visepresident i Zulu Social Aid and Pleasure Club, en av de største paradeorganisatorene. Så langt har 25 grupper sagt at de vil gjennomføre parader, det er noen færre enn normalt. Det er ikke kjent om noen av gruppene vil kutte litt ned på paradene sine. Vanligvis kommer det rundt en million turister til Mardi Gras, og det er beregnet at festen bidrar med en milliard dollar til amerikansk økonomi. - Dette blir ikke bare en gjenåpning av byen, det blir også en gjenåpning av økonomien, sier en talsmann for byens reiselivsmyndigheter.
- Fats Domino tilbake i New Orleans!
R&B-legenden Fats Domino var mandag tilbake i New Orleans for første gang etter orkanen «Katrina». Han fant sitt kjære piano snudd opp ned i gjørma og huset fullstendig ødelagt. Hans store hvite piano lå snudd, knust og dekket av skitt og gjørme. Flomvannet nådde nemlig helt opp til lyskronene inne i huset da vannet sto på sitt høyeste.
Midt under flommen fryktet man i flere dager at Fats Domino var en av de mange døde i området som ligger svært lavt i New Orleans. Men sammen med resten av familien ble han reddet i en båt. Men det var nære på.
- 50 dager etter Katrina begynner dagliglivet å vende tilbake til French Quarter. Gjenoppbyggingen i The Vieux Carre er i full sving. Tidligere er det meldt at planlagte festivaler i 2006 skal gå som planlagt , om enn i noe begrenset omfang;
Mardi Gras

February 28, 2005
www.mardigras.com

Tennessee Williams/ New Orleans Literary Festival
March 20-April 2, 2006
www.tennesseewilliams.net

French Quarter Festival
April 21-23, 2006
www.Fqfi.org

New Orleans Jazz and Heritage Festival
April 28-30, May 4-7, 2006
www.nojazzfest.com

New Orleans Wine and Food Experience
May 27-29, 2006
www.nowfe.com

- Det er ikke mer enn ti dager siden musikeren Michael White våget å vende tilbake til hjemmet sitt i New Orleans. Han fryktet det verste. Virkeligheten var verre. I det enetasjes huset fant han livsverket sitt i ruiner. Vannet hadde stått nærmere tre meter høyt, og ødelagt alt inventar. 4.000 cd-plater, like mange bøker, antikke instrumenter, et stort arkiv av jazzbilder og intervjuer, klenodier fra flere av de største jazzikonene - alt var dekket av mugg og råte. Professoren ved Xavier University vet at ingenting kan erstattes. Les mer her....
- 150 000 kan bli hjemløse !
150 000 hjemløse mennesker fra New Orleans står snart på helt bar bakke. Etter at orkanen Katrina ødela hjemmene deres, har myndighetene betalt for hotellopphold. Myndighetene vil imidlertid slutte å betale for hotellopphold for å presse de hjemløse til å skaffe seg et sted å bo. Hvor de hjemløse skal ta veien, har ikke myndighetene noe klart svar på.
- New Orleans ligger fortsatt i ruiner
Snart tre måneder etter at Katrina feide over USAs sørkyst og satte New Orleans under vann, er byen langsomt i ferd med å tømmes for skrap og vrakgods etter flommen. De føderale myndighetene har så langt brukt 120 milliarder kroner på nødhjelp og rydding, men den summen vil blekne når gjenoppbyggingen tar til.
Anslag over utgiftene begynner på 700 milliarder kroner og mange snakker om det dobbelte. Til sammenligning er utgiftene i et helt norsk statsbudsjett på drøyt 650 milliarder, ifølge Dagsavisen. For eksempel vil det trolig koste 120 milliarder bare å gjenoppbygge byens ødelagte diker. I tillegg må flere mil med veier og bruer bygges på nytt, labyrinter med underjordiske kabler rives opp og legges på nytt og rundt 60.000 bygninger må kondemneres. Krangelen om hvem som skal ta regningen er for lengst i gang. Neste uke slutter FEMA, det føderale katastrofebyrået i USA, å betale regningen for drøyt 150.000 mennesker som har bodd på hotell på statens regning siden flommen. De må som nevnt over finne seg billige leiligheter isteden. Riktignok har Kongressen i Washington bevilget 400 milliarder kroner til gjenoppbygging like etter flommen. Men mesteparten av disse pengene er ikke utbetalt, og på grunn av den føderale maktdelingen i USA er det ofte diskutabelt hvem som skal betale hva: Washington eller delstatsmyndighetene.
– Vi føler oss som innbyggere i USA som nesten er glemt, sa Louisianas guvernør Kathleen Blanco til CNN i helgen. Hun frykter myndighetene i Washington skal trenere utbetalingene. I Washington frykter mange at USA med sitt allerede voldsomme budsjettunderskudd ikke har råd til å betale gjenoppbyggingen. Budsjettunderskuddet i USA ligger i år an til å bli på over 2.200 milliarder kroner.
Lokale myndigheter har en formidabel oppgave med å få hjulene i gang igjen i New Orleans. Selv om mange har vendt tilbake, risikerer byens innbyggertall minst å bli halvert på grunn av Katrina. Det grunnleggende dilemmaet er: Folk vil ikke tilbake før de vet at de har en jobb å gå til, men det blir ingen jobber før det kommer folk. Halvparten av de offentlige ansatte i byen er sagt opp etter flommen, nesten halve byen er uten strøm, over halvparten av butikkene er fortsatt stengt og knapt en firedel av restaurantene er åpnet igjen, skriver for eksempel avisen
Washington Post.
-Hele New Orleans får trådløst internett.
Det trådløse internettet kommer til å være gratis for alle og er allerede operativt i det franske kvartalet og sentrale forretningsområder. Nettet skal dekke hele byen innen et år. Mesteparten av nettverksutstyret er gitt som gave til byen av dataselskaper. Borgermester Ray Nagin sier at tiltaket er spesielt viktig for New Orleans siden byen sliter med å hele sårene etter orkanen Katrinas herjinger i august. Bare 10 prosent av dem som bodde i New Orleans før orkanen rammet, har vendt tilbake.
-Ti milliarder til New Orleans ?
President George W. Bush vil gi føderale milliarder for å forsterke dikesystemet i New Orleans etter orkanen Katrina. 
Bush ber Kongressen om halvannen millard dollar for å gjøre dikene rundt New Orleans sterkere. Forslaget ble offentliggjort etter et møte i Det hvite hus, hvor blant annet New Orleans’ borgermester, Ray Nagin, møtte presidenten. På pressekonferansen ble det stilt spørsmål om dikene i New Orleans vil bli bygd for å tåle en kategori 5-orkan. Representantene fra Bush-administrasjonen vred seg imidlertid unna å svare direkte på spørsmålet. I stedet lovet de at byens innbyggere skulle føle seg trygge og at dikesystemet ville bli «sterkere og bedre», melder Associated Press.
Beskyldes for å hindre Katrina-granskning.
Det hvite hus beskyldes for å stikke kjepper i hjulene på granskningen av Katrina-orkanen og for å ha oversett advarsler om at katastrofen var i emning.
Det hvite hus skal 48 timer før orkanen rammet New Orleans ha mottatt skriftlige advarsler om at dikene kunne gi etter. I dokumentene kom det klart fram at New Orleans kunne bli satt under vann. Hundretusener av mennesker risikerte å bli fanger i egen by. Kongressen gransker myndighetenes håndtering av katastrofen, som kostet over 1.300 mennesker livet. Noen medlemmer av granskningskommisjon beskylder Det hvite hus for å holde tilbake opplysninger. Talsmann for Det hvite hus, Scott McClellan sier at man har gitt granskerne den informasjonen de trenger, men innrømmer samtidig at noen stabsmedlemmer har blitt hindret i å forklare seg. McClellan sier at dette var nødvendig for å beskytte fortrolige samtaler mellom presidenten, hans stab og rådgivere.
I etterkant av Katrina sa Bush at ingen kunne ha forutsett omfanget av orkanens herjinger. Det har fått den demokratiske senatoren Joe Lieberman til å spørre hvorfor presidenten ikke fikk vite om de dystre advarslene før orkanen rammet. Les mer her....
-Forsikringen dekker ikke skader etter Katrina.
Ofrene for orkanen Katrina har ikke krav på at forsikringsselskapene skal dekke skadene på husene og forretningene deres. Det bestemte en føderal ankedomstol i New Orleans torsdag. Kjennelsen vil berøre tusener av mennesker i Louisiana som hadde håpet at forsikringen de hadde betalt for, skulle dekke gjenoppbyggingen av deres ødelagte hus. En representant for det amerikanske opplysningsrådet for forsikringsselskaper sier at kjennelsen vil spare forsikringsselskapene for 6 milliarder kroner. Dommer Carolyn King sier at vannskader etter en orkan ikke er inkludert i det som dekkes av polisene, og at domstolen må forholde seg til betingelsene slik de er skrevet. Kjennelsen omgjør en kjennelse i en lavere domstol i fjor som gikk ut på at innholdet i polisene var uklart, og at forsikringstakerne derfor hadde krav på erstatning.
-Ønsker seg flere turister.
Nesten to år etter oversvømmelsen er New Orleans klar for flere turister. Selv om langt fra alt er tilbake til det normale i New Orleans, er alt på plass for turister som måtte ønske å besøke en av USAs mest spesielle byer med sine hoteller, restauranter og underholdningstilbud. Alt er tilbake ved det normale, sier daglig leder Juna Arlen Eggesbø i reisebyrået USA Spesialisten. Noen bydeler er fremdeles ikke gjenoppbygget, men dette er i deler av byen der turister normalt ikke ferdes. French Quarter, den historiske delen av byen, ble aldri oversvømmet. Hotellkapasiteten skal være omtrent som før.
-Menneskeskapt katastrofe.
New Orleans sliter med å komme tilbake etter den til dels menneskeskapte flommen for to år siden. Befolkningen er nesten halvparten så stor som den var før "Katrina". Og de kan ikke føle seg trygge på at byen ikke vil bli oversvømmet igjen, ifølge kritikerne. Tre granskninger er blitt foretatt etter katastrofen, men ekspertene blir ikke helt enig i hvorfor byen ble oversvømt når "Katrina" egentlig ikke skulle ha vært sterk nok til å forårsake slik skade. Det de er enig om er at feil som ble gjort da flomvernet ble bygget, dels for å spare penger, bidro til at dikene brast.
- Bush i New Orleans to år etter Katrina
To år etter at orkanen Katrina la New Orleans i ruiner, erklærte president George W. Bush at det kommer bedre dager ! Det er noen ganger vanskelig for folk som lever midt oppi det, å se framgangen, sa han etter å ha observert ett minutts stillhet klokka 9.38, samme tidspunkt som dikene brast og byen ble oversvømmet for to år siden.
Både i New Orleans og langs Golf-kysten, der Katrina fikk landkjenning 29. august 2005, var det markeringer.
I New Orleans ledet en beveget borgermester Ray Nagin seremonien, der folk ringte med små blå bjeller og kastet kranser i vannet. Samtidig var det både bønner, demonstrasjoner og en generell avskyfølelse overfor myndighetene ellers i byen.
Da Bush kom til byen, kjørte hans bilkolonne forbi lange rader med forlatte og ubeboelige hus. På mange av dem kunne man fortsatt se merkene som redningsmannskapene malte på dørene etter at de hadde gjennomsøkt dem på leting etter døde og overlevende.
Orkanen kostet 1800 mennesker livet og gjorde skade for 80 milliarder dollar. Mange mennesker døde fordi de ikke kom seg ut av byen siden myndighetene ikke hadde evakuerings-planer for dem som ikke hadde bil.
To år etter orkanen lever fortsatt 175.000 fortsatt i om lag 20 leirer spredt rundt om i Sørstatene. Mange afroamerikanere er ikke i stand til å vende tilbake, dels fordi rydningsarbeidet ligger brakk i sentrale fattigstrøk som Ninth Ward, dels fordi de samme strøkene er gjenstand for heftig eiendomsspekulasjon. Kapitalen vil ikke ha den arbeidsløse afroamerikanske arbeiderklassen tilbake. Det pågår en kamp om New Orleans. Nyliberalismen og rasismen er i ferd med å gjøre byen som hadde et afroamerikansk flertall, hvit. Før orkanen var 65 prosent av innbyggerne afroamerikanere. I dag er det motsatt: 65 prosent er hvite.

Flere bilder, klikk her... (se under "photos") 
Her kan du se en liste som oppdateres hele tiden over musikere som er i sikkerhet, klikk her....
Les det berømte intervjuet med New Orleans borgermester Ray Nagin (oversatt til svensk) hvor han hudfletter myndighetene, klikk her.... 

STØTT NEW ORLEANS

Click here to visit The New Orleans Musicians Hurricane 
		Relief Fund site.

The New Orleans Musicians Hurricane Relief Fund
is a certified 501(c)(3) not for profit organization dedicated to aiding New Orleans musicians affected by Hurricane Katrina. Many musicians have lost their homes, their instruments, and their livelihoods. Donations will be distributed directly to those in need. Thank you for helping sustain the music and spirit of New Orleans.
T-skjorter kan bestilles her;
 Buy Shirts and Support NOMHRF!

 

 

Sist oppdatert 30.08.07