Forord – Praha

Som den første byen som ble gjenoppdaget etter jernteppets fall, har Praha forlengst funnet sin naturlige plass som en av Europas topp destinasjoner. En sentraleuropeisk skjønnhet, arkitektonisk og kulturelt. Finn deg en kafé og la kreativiteten ta styringen. Praha i Tsjekkia har vokst fram til å bli en av de mest populære turistdestinasjonene i Europa, med mye spennende å se og et lavt kostnadsnivå. Praha ble forskånet for særlig bombing under annen verdenskrig, og fremstår derfor i dag som en av Europas vakreste byer. Når man i tillegg lever på "gamle østeuropeiske priser" så sitter man igjen med en fantastisk fin følelse når man er tilbake fra ferien.

Praha er en vidunderlig og godt bevart by med flott arkitektur og en stor mengde av praktfulle gamle hus, krokete gater og berømte severdigheter som f.eks. Karlsbrua, Gamleby-plassen, Praha-borgen m.m. I 1992 kom det historiske senteret på 886 hektar med på UNESCOs verdensarvliste. Prahas skjønnhet er nesten trolsk. Kommunismens enevelde i byen varte i mer enn 40 år og fram til 1989 pleide bare få turister komme til Praha. Men selv om Praha var hovedstad i et Østblokk land, har byen ikke blitt preget av denne tiden på samme måte som for eksempel Warzawa eller Bucuresti. Praktfulle bygninger i barokkstil, konglige palass, rikt kulturliv, små ølbuler med godt og billig lokalt øl samt internasjonale motehus med stive priser. Praha har det meste.

Se video, klikk her.

Klikk her !På tross av at Praha har rundt 1,2 millioner innbyggere er de sentrale bydelen overkommelige, selv til fots. De viktigste bydelene ligger på hver sin side av elven Vltavas, på norsk Moldau, og nås via de mange broene, eller også med t-bane og trikk. Men den beste måten å oppleve byen på er å rusle til fots. Ikke glem når du ellers er ute og går, å stikke innom små portrom og smug. Det er der, bortgjemt hvor du finner en utrolig atmosfære, kanskje opplever du også at et lite vannhull ligger å venter på akkurat deg. Og ikke minst, liker du jazz, er det fullt av koselige jazzklubber i Praha !

Bli med til kulturbyen Praha;
"Den gyldne by", "Europas hjerte", "Byen med de 100 spir", "Alle byers mor". Kjært barn har mange navn, men at Praha er en sjarmerende og spennende by er det ingen tvil om !

Klikk her !Du må nødvendigvis ikke besøke en av de mange jazzklubbene når du er i Praha, men liker du jazz er det absolutt å anbefale og for mange utgangspunktet for turen ! Det er også meget sannsynlig at du vil høre swingende toner fra enten Karlsbroen eller Gammelby-plassen på dagtid, sommer som vinter ! F.eks. "Bridge Band" (t.v.) eller Jazz No Probleme" (t.h.) lar seg ikke stoppe av vær og vind og spiller for hatten ! (Se bilder av jazz-gatemusikanter, klikk på gallery image)

Hundrevis av år med førsteklasses teater, kunst og musikk har skapt et sofistikert og kulturelt samfunn. Priser for konsertbilletter og for andre hendelser er fortsatt ganske konkurransedyktige i forhold til andre land. Slike opplevelser gjør hverdagen til både turister og innbyggere rikere ved å delta på Prahas mangfold av kulturelle scener. Byen er kjent for sitt rike kulturliv. Daglig er det et rikt tilbud av konserter i alle genre på alt fra klubbscener til kirker og konsertsaler. Teaterlivet i Praha har en historie som strekker seg helt tilbake til slutten av 1700-tallet. Her er det noe for enhver smak innen teater, opera og ballett. Foruten de store teatrene, som f.eks. Nasjonalteateret, har Praha mange små uavhengige teatre over hele byen. Praha er også kjent for sine populære pantomimeforestillinger og marionettedukketeater.

Aldri ødelagt av krig, er over en 1000 år lang historie er inngrodd i selve byen. Dens enestående severdigheter og særegen personlighet har utviklet seg til å være én av Europas hovedsteder. Du må nødvendigvis ikke gå på en konsert eller teater, byen i seg selv bugner over av severdigheter som man bare må ha med seg. Og kombiner gjerne turen med Julemarkedet eller en annen høytid. Men kaffekulturen som påvirket så mange kunstnere fra denne byen, fra Kundera til Kafka, er nå hovedsakelig henvist til historien !

Arkitektoniske innslaget av Praha omfatter hver europeisk hoved stilart – for eksempel gotikk, romansk stil, barokk, renessanse, modernisme og jugendstil over hele byen. Hver fasade viser et verk av mestermaler eller skulptør, og bak dem har mange av de mest kjente europeiske musikere arbeidet som for eksempel Dvořák, Smetana og Mozart. Mange av disse verkene har religiøse og politiske undertoner. For severdigheter du bør få med deg, se lenger ned eller klikk her.

Jazzklubber i Praha

Det finnes flere meget bra jazzklubber i Praha. De beste er kanskje U Stare Pani og Ungelt. Begge ligger i nærheten av det byens nydelige gamle torg Staremestske Namesti i området Stare Mesto, midt i byen. Konsert hver kveld begge steder. Vel verd å få med seg ! I tillegg kan nevnes Reduta Jazz Club. Dette er en av de eldste og mest kjente jazzklubbene i Praha, grunnlagt i 1958. Som en kuriositet kan vi nevne at den tidligere tsjekkiske presidenten Václav Havel brakte Bill Clinton hit to ganger, og at han spilte sax ! Her finner du en oversikt over flere jazzklubber, klikk her

PRAHA INTERNASJONALE JAZZFESTIVAL arrangeres siste uke i oktober hvert år – og er en av Europas eldste i sitt slag.  Hvert år er det kjente jazz-navn på plakaten, og konsertene foregår flere steder i byen – mange av dem på Lucerna Bar. Jazzfestivalen tiltrekker seg entusiaster fra hele verden. Les mere her.

Severdigheter du bør se

Karlsbroen - evighetsbroen i Praha

Karlsbroen, fra det 13.århundre, er vanligvis fullpakket med både turister og tsjekkere, særlig i vår- og sommermånedene. Karsbroen rangeres vanligvis som den viktigste turistattraksjonen i byen og bør være det første stedet på listen din over severdigheter. Broen er 520 meter lang og er omkranset av flotte tårn og skulpturer. Hele 30 helgenstatuer vokter broen, de fleste reist på 1700- og 1800-tallet. Karl den 4. fikk startet byggingen av broen i 1357. Han rådførte en astrolog før byggingen for å finne ut det beste tidspunkt for nedleggelse av grunnsteinen til broen. Astrologen mente følgene tall var riktige 135797531 og byggingen begynte 1357, den niende dag i den sjuende måned presis 5.31. Og overtroen stoppet ikke der. På folkemunne sies det at eggeplommer var mikset inn i vellingen for å gjøre konstruksjonen sterkere og at det er derfor den har holdt seg så godt i alle disse årene. De eneste som har prøvd å ødelegge byggverket, er svenskene da de forsøkte å beleire byen ! Men da fredsavtalen som avsluttet 30-årskrigen ble underskrevet midt på Karlsbroen i 1648, ble både broen og gamlebyen reddet. Men av mangel på krigsbytte, så plyndret svenskene Europas fineste kunstsamling og tok denne med hjem til Sverige. Nå henger en del hjemme på slottet hos Kungen !
I mer enn fire hundre år var Karlsbroen den eneste som forbandt de to sidene av byen. Og selv i dag, når broene ligger tett i tett over elven Vltava, er det Karlsbroen som tiltrekker seg folk. Som gågate, sentralt plassert mellom de historiske minnesmerkene i gamlebyen på den ene siden og «Lillesiden» på den andre. Menneskemylderet kan til tider være nesten for stort - det sies at det passerer 20000 mennesker her i timen i turistsesongen - så er den tsjekkiske hovedstadens evighetsbro en reise verdt i seg selv. Karlsbroen lever sitt eget liv, her kan du ta del i folkelivet og få med deg jazzband, gatemusikanter, Klikk her !kunstnere og tegnere. Mange vil berøre statuen av St. Johan Nepomuk fra 1683. Nesten alle gjør det. Derfor skinner deler av den blankt, mens resten er blitt sort, farget av tidens tann. For denne statuen er som en lykkebrønn, berører du den på det riktige stedet, skal dine ønsker gå i oppfyllelse. På kveldstid skaper romantiske sjeler en egen atmosfære på broen. Med den opplyste Prahaborgen i bakgrunnen er byggverket fra 1357 et populært sted for de svermeriske. Sett av god tid !

Slottet

Praha slott er et stort kompleks som ligger på toppen av en stor bakke på den venstre bredden av elven Vltava, på norsk Moldau, som renner gjennom gamlebyen i Praha. Nabolaget til Praha slott kalles Hradcany. Det er ikke akkurat et “klassisk” slott på grunn av proporsjonene på det, som er bygd i ulike stiler, og det sprer seg ut mer horisontalt enn vertikalt. Men inni det majestetiske slottet er det mange severdigheter og attraksjoner. Praha slott er den største middelalderske slottet i Europa og det gamle setet for tsjekkiske konger gjennom tidene. Det er i tillegg til Karsbroen Prahas fremste turistattraksjon.  Her kan du også se på vaktskiftet hver time. Ved slottet ligger også St. Vitus-katedralen, og mange andre attraksjoner slik som den kongelige hagen og flere museum. Flere destruktive kriger og branner (og den påfølgende renoveringer), sammen med ulike politiske krefter har gått sammen for å skape en spennende blanding av palasser, kirker og festninger. Praha slott anlegget består av St. Vitus-katedralen (den mest gjenkjennelige landemerke i byen), som er tårn, museer og kunstgallerier, et kloster, Golden Lane, flere palasser, blant Lobkowicz Palace, og St. George's Basilica, den sistnevnte er et populært sted for tidlig på kvelden klassiske konserter.
I dag er slottet som nevnt en av de fremste turistattraksjonene i Praha, og kan framvise bygninger i nær sagt hver eneste stilart fra det siste årtusen. Hovedinngangen er fra vestfronten ved Hradcanske namesti inn i første borggård. Denne etterfølges av annen og tredje borggård. I annen borggård er borggalleriet, med bl.a. restene av Rudolf IIs kunstsamling. Sentralt i tredje borggård er St.Vaclavs katedral, Prahas domkirke. I kirkens Vaclavkapell ligger de böhmiske kronjuvelene, som bare tas fram ved særskilte anledninger. I krypten ligger bl.a flere tysk-romerske keisere, de mest kjente er Karl IV og Rudolf II. Det gamle slottet ligger sørøst for kirken, der kan man se den gamle Vladislavhallen. Øst for kirken er st.Georgskirken der det blant annet holdes konserter, og i det tilliggende klosteret er det en avdeling av det tsjekkiske nasjonalgalleriet. Øst for kirken ligger Den gyldne gaten (Zlata ulicka) med småhus inntil innsiden av borgmuren. Disse var opprinnelig bygget av borgens børseskyttere, senere ble de brukt av forskjellige håndverkere og andre, deriblant alkymister – derav navnet på gaten. Nord for slottet, på den andre siden av en dyp, til dels kunstig dal, ligger sommerslottet Belvedere og store kongelige hager.

Den gylne gate ved slottet

En spesiell del av Prahaborgen er en sjarmerende gate som heter Zlata Ulicka, men er bedre kjent som Golden Lane eller Den gylne gate. Gaten ligger bortgjemt ved slottsmurene, innrammet av de spektakulære og imponerende strukturene til Det Hvite Tårnet og og Dallibortårnet. Historien sier at denne gaten var hjemmet til alkymistene i det 16. og 17. århundre, i tillegg til det keiserlige følget. Nå er dette en pittoresk og sjarmerende liten gate med spektakulære severdigheter og 11 historiske hus som nå er små utstillinger av våpen og andre artefakter sammen med noen suvenirbutikker. Dette er en populær del av Praha borgen og tiltrekker en god del turister som presser seg sammen i den smale passasjen for å se det som opprinnelig var kongens livvakts gate og senere ble gullsmedenes smug. Det hersker tvil hvorvidt navnet stammer fra gullsmedene eller alkymistene som ble ansatt av keiser Rudolf II for å fremstille gull til stats økonomien. Det ryktes også at gaten ble brukt som residens for bueskytterne ved hoffet i andre halvdel av det 16 århundre. Hus nummer 22 er kanskje betydeligst for de fleste da Frank Kafka, Prahas mest berømte forfatter bodde her i vinteren 1916. Nå er også dette huset omgjort til suvenir og postkort salg. I nabohuset leder en trang trapp opp til en av festningsmurenes forsvarskorridorer, Obranna chodba. Denne mørke korridoren er pyntet med rekker av gamle spyd, sverd og skjold og inneholder et rekonstruert torturkammer.

 St. Vitus katedralen

En smal passasje fører til den tredje gårdsplassen på slottet og en plutselig åpenbaring av den enorme og imponerende fasaden av St. Vitus -katedralen (Katedrála Svateho Víta) som reiser seg truende opp bare noen få skritt unna. Katedralen kan nås gjennom katedralens vestre dør. St. Vitus-katedralen er en setet til Prahas katolske erkebiskop. Mange av kistene til bøhmiske konger står her. Katedralen er et meget godt eksempel på gotisk arkitektur og er den største og viktigste kirken i landet. Den mektige treskipete kirken er 124 meter lang, 33 meter høy og 60 meter bred i tverrskipet. Hovedtårnet rager 99 meter opp og gir et overveldende utsyn over Praha.

 

Torget i gamlebyen

Gamleby torget Staromestske Namesti, er hjertet av det historiske Praha og betegns ofte som byens vakreste plass. Her finnes gotiske spir som rager på toppen av Tyn kriketårnet og de fleste bygningene er prydet i barokkfasader og det er som å gå 600 år bak i tid når man trår inn på torgplassen. Torget har alltid vært et livlig sted; i dag er det en populær del av byen både for tsjekkere og besøkere fra utlandet, og tilbyr rikelig med restauranter, puber, butikker, underholdning, gallerier og museer. Dets lange historie går tilbake til det 11.århundre da torget dannet krysset mellom flere lange handelsruter og tjente som en markedsplass. Det var kjent over hele Europa på den tiden. Torgplassen begynte som en sentral markedsplass I Praha. I løpet av de neste århundrene ble mange bygninger av romanske, barokk og gotiske stilarter reist rundt markedsplassen og hver av dem hadde historier om rike handelsmenn og intriger. I sentrum står Jan Hus monumentet som ble reist 6. juli 1915 for å markere 500 årsdagen for hans død. Han var en av forløperne for reformasjonen og i 1415 ble han anklaget for kjetter, bannlyst av kirken og brent på bålet.

 

Astronomiske klokka og rådhuset

Den mest populære delen av tårnet er rådhusklokken. Prahas astronomiske klokke er en av de eldste og mest omfattende klokker som noen gang er bygd. Den ble først installert i 1410 og senere ble klokken gjenoppbygd av mesteren Hanus i 1490. I følge legenden fikk han øynene stukket ut da klokken var ferdig slik at en tilsvarende klokke aldri skulle bli laget. Hanus fikk likevel hevnet seg og ødela klokken. Frem til 1572 stod den ubrukelig. Nå er den ett av Prahas mest besøkte turistmål. Hver hele time spiller den opp et lite scenario som kan være verd å få med seg. Viserne på de to urskivene fra middelalderen viser tiden og solens gang gjennom stjernetegnene. Dette uret daterer altså helt tilbake til 1600 tallet og høydepunktet på denne nydelige konstruksjonen er forestillingen av de tolv apostlene når klokken slår tolv på formiddagen. En mekanisk framførsel av et kort moralsk stykke finner sted og et vindu åpner seg for å vise en parade av Jesus og hans disipler. Et skjelett ringer i en bjelle for å påkalle døden over mennesker og tre mannlige figurer på kanten av klokken rister maskinmessig på hodet. Noen sier også at det statuen av “døden” som setter i gang klokkespillet, for å minne om at man nå har en time mindre å leve !

Vår Frues Kirke før Tyn

Denne gotiske kirken (Kostel Matky Boží před Týnem) har spektakulære 80 meter høye tvillingtårn og kan sees på flere mils avstand, sammen med tårnet på rådhuset som ligger på motsatt side av bygningen. Kirken ble bygget i det 13. århundre og var det primære Gudshus for utenlandske kjøpmenn som besøkte byen. Legg merke til at de to krikespirene ikke er symmetriske da dette var karakteristisk for gotikk stilarten på denne tiden som prøvde å representere både den maskuline og den feminine siden. En ti fots høy figur av Jomfru Maria står mellom krikespirene.
Gravsteinen til den berømte danske astronomen Tycho de Brahe finnes i Tyn kirken. Brahe var en av datidens ledende vitenskapsmenn og skapte astronomiske tabeller og formulerte formler for planetenes bevegelses mønstre. Dette arbeidet ble ikke godtatt av Danmark så han jobbet i skjul for Rudolf II. I følge sagnet døde han av en sprengt blære under en middag med Rudolf II, men det ryktes også at han døde av kvikksølv forgiftning og en annen teori var at astronomen ble myrdet. Noen mener at liket hans ikke ble flyttet fra åstedet umiddelbart ettersom ingen kunne gå fra bordet før herskeren var ferdig å spise. Tycho de Brahe ble senere gravlagt i Tyn kirken.

Det gamle jødiske kvarter

Det jødiske kvarter (Zidovská čtvrť ) er et lite område kjent som Josefov, oppkalt etter keiser Josef II, hvis reformene bidro til å lette levekårene for jødene (det jødiske kvarteret inneholder rester av Prahas tidligere jødiske ghetto). Josefov befinner seg like ved gamleby torget og ligger mellom den gamle rådhusplass og elven Moldau. Man kan få med seg kvarteret til fots i løpet av en dag og de viktigste severdighetene inkluderer den jødiske kirkegård, gamle nye synagoge, Klaus og Pinkas synagogen. Disse stedene tar seg ofte betalt for entre og unngå kvarteret på lørdager på grunn av sabbat.
Jøder har været bosatt i Praha i over 1000 år og mange av de jødiske bygningene som står igjen representer jødekulturen i denne bydelen. Områdets historier daterer helt tilbake til 1100 tallet og jødene levde i framgang og i relativt fred og ro med sine naboer. Men dette århundre brakte også korsfarere som massakrerte og plyndret de tsjekkiske jødene som var på vei til det hellige land. Overlevende ble tvunget til å konvertere til kristendommen og bo i gettoer som Josefoy. Denne tidsperioden medførte betydelige endringer for de resterende jødene i Praha. Deres synagoger ble brent ned, deres menneskerettigheter ble nærmest fratatt og de ble tvunget til å etablere et samfunn på kun den høyre siden av Moldau. Helt fram til 1800 tallet ble portene til den jødiske bydelen låst med kjettinger om natten. Dette krenket jødene sterkt og fikk dem til å føle seg som en minoritetsgruppe. Blant de grusomhetene som jødene ble utsatt for gjennom århundrene så var det den andre verdens krig som hardest rammet dem. De tsjekkiske jødene ble nærmest utryddet under krigen, bare 10 % av 56 000 tsjekkiske jøder overlevde. De fleste ble sendt til konsentrasjonsleiren Theresienstadt som ligger nord for Praha og står dag som et minnemuseum åpent for turister. For bare å understreke de store kontrastene i Praha, ligger den mest ekslusive handlegaten Parisergaten (Parizska på tsjekkisk), med sine butikker fra de fleste store motehusene, rett ved den jødiske bydelen.

Kommunehuset

Prahas mest fremtredende jugenstil-bygning ble bygget mellom 1906 og 1912 og ligger der det kongelige slottet befant seg tidligere, ved Republikkplassen  eller Republikkens plass (på tsjekkisk Namesti republiky). For de som ikke er kjent med stedet er det en stor åpen plass hvor også det store kjøpesenteret Palladium ligger. Det er et populært stoppested for besøkende som tiltrekkes av jugendstilens gull-utskjæringer, glassmalerier, skulpturer, samt vanlige utstillinger og konserter. Kommunehuset, Folkets hus eller Samfunnshuset (på tsjekkisk Obecni dum) er en overdådig utsmykkede konsert- og utstillingsbygning som også inneholder en kafé og to restauranter. Den Franske Restaurant er en gourmetrestaurant de luxe og må være verdens vakreste jugendstilrestaurant med utrolig gjennomført interiør som tar pusten fra deg ! Restauranten er blant Tsjekkias ti på topp. Både tsjekkisk og internasjonalt kjøkken. Sjefkokken Jiri Kral er samtidig lederen for „National Team of Cook and Confectioners of the Czech Republic“ i internasjonale kokkekonkurranser.

Kruttårnet

Kruttårnet er en en av de opprinnelige middelalderske portene til gamlebyen bygget av Matej Rejsek i gotisk stil i 1475 . I det 18. århundre fungerte det som et krutt depot , noe som ga den sitt nåværende navn. Tårnet er et 65 meter høyt tårn som er inngangspartiet til den kongelige ruten som leder gjennom gamlebyen over Karlsbroen og opp til Prahaborgen. Inntil 1836 ble denne ruta brukt av Bohemske monarker på vei til messe i St Vitus katedralen.
Det gotiske Krutt Tårnet ble bygget av Matous Rejsek under Kong Vladislavs II hegemoni. Opprinnelig ble tårnet kalt Fjelltårnet, men etter at det ble brukt som lager for våpenkrutt på 1600 tallet fikk tårnet tilnavnet Kruttårnet. Det monumentiske tårnet ble hardt rammet under den Russiske okkupasjonen i 1757. Det ble gjenoppbygget i 1875 og 1886 av Josef Mocker og er fortsatt en av Prahas viktigste minnesmerker fra middelalderen . Det dannet en av de 13 inngangene til gamlebyen og bidro til skjønnheten i Royal Court, kongens residens. De kongelige kronings prosesjoner brukes til å starte her på Kruttårnet , en rute som kan gjenskapes ved å følge den kongelige veien , som starter på Náměstí Republiky like utenfor tårnet gate og går hele veien til slottet . Det er også i begynnelsen og slutten av en viktig rute fra sølvbyen , der sølv ble utvunnet for kongekassen.

 John Lennon veggen

I Mala Strana , nær den franske ambassaden , kan du se John Lennon-muren som ble et symbol på frihet og opprør mot kommunistregimet. Muren som var tidligere en vanlig mur i Praha, men har blitt kalt Lennons siden 1980-tallet da ungdommer startet å fylle den med John Lennon - inspirert graffiti og biter av tekster fra Beatles-sanger.
Da  John Lennon ble mydet i 1980 , besluttet ungdommer i Praha å ha et symbolsk begravelsested for en mann de beundret for sin kamp for likestilling og fred og frihet for alle. Stedet for dette gravstedet ble John Lennon veggen eller muren . Ungdommer uttrykte sin misnøye med regimet ved å skrive dem på veggen i nattens mulm og mørke selv om de sto overfor en fengselsstraff hvis de ble fanget.
Klikk her !I dag er ingenting igjen av de opprinnelige meldingene og graffitiene etter en rekonstruksjon av veggen, men det er fremdeles et sterkt symbol på kampen mot undertrykkelse og ytringsfrihet. Veggen har igjen over tid blitt dekket med grafitti i en ånd av kjærlighet , fred og frihet , og er en stor attraksjon for besøkende til Praha . Les mer om dette og se flere bilder ved å klikke på gallery image til høyre.
 

 

Festivaler og andre begivenheter

Julemarked, Påskemarked og karneval

Julemarkedet i Praha er en stor begivenhet som appellerer både til byens egen befolkning og til turister. Det foregår i gamlebyen og ved Wenceslas-plassen.  Her kan man få kjøpt en rekke spesielle håndverksprodukter i salgsboder som blir satt opp for anledningen.

Også ved påsketider er det marked.  Opplegget er noenlunde det samme som ved julemarkedet, men  håndverksproduktene er da selvsagt relatert til påsken.  Både under julemarkedet og påskemarkedet er det dessuten gateteater og annen underholdning – og et yrende folkeliv.

I februar er som mange andre steder i verden karneval og en rekke arrangementer, bl.a. et gedigent gatekarneval i gamlebyen.

For øvrig vrimler det av festivaler, konserter og arrangementer av alle slag. Mange turister velger å tilpasse reisen til Praha slik at de kan få med seg en spesiell festival eller begivenhet. Her er det noe for enhver smak innen teater, opera og ballett. Du kan oppleve alt fra dukketeater (marionetteteater som spiller Mozart’s kjente opera «Don Giovanni» med dukker i hovedrollene) til klassisk musikk festival (Prague Proms). Praha kan også by på en rekke spennende muséer innen mange ulike områder. Byen har selvsagt egen ølfestival og liker du spa kan du nå også bade i øl ! Å gå på pub er en livsform i Praha, og de finnes nesten overalt.  I de sentrale delene av byen, der turistene ofte finnes, er ølet en god del dyrere enn litt utenfor sentrum. Det skal visstnok være ikke mindre enn 8723 "ølstuer" her!  Ellers har Praha noe for enhver smak:  jazzklubber, rockeklubber, diskoteker og nattklubber med variert profil. Det finnes også utallige uterestauranter med gassovner slik at du kan sitte ute hele året.

Klikk her !

 

Se bilder fra Julemarkedet (klikk på image)
 

Klikk her !


Se bilder fra Påskemarkedet (klikk på image)

 

Klikk her !


Se bilder fra Karnevalet (klikk på image)

 

Praha events http://www.pragueexperience.com/events/events.asp

Andre linker  http://www.praguewelcome.cz/en/

 

Last ned PDF guider; Byguide - Bykart

 


Øl guide i PDF format, klikk på bildet

 

 JA; JEG ER INTERESSERT I Å BLI MED

TIL KULTURBYEN PRAHA NESTE GANG DET SKAL

SKAL ARRANGERES TUR ! 

Registrer deg her :               

DETTE ER SELVSAGT HELT UFORPLIKTENDE, MEN SÅ SNART
MANGE NOK ER INTERESSERT VIL VI ARRANGERE EN TUR  !

SISTE  -  SISTE  -  SISTE  - SISTE  -  SISTE  -  SISTE  -  SISTE  - SISTE  -  SISTE  -  SISTE  -  SISTE  - SISTE

JAZZ- OG SOMMERTUR TIL PRAHA 09 - 12 JULI INKL. KONSERT MED CHICK COREA, BOHEMIA JAZZ FEST, FRANSK MARKED OG MYE MER - KUN FÅ PLASSER !
Opplev noen deilige sommerdager i gamlebyen i Praha, shopping, god mat, øl, jazz, severdigheter, 2-3 dager med gratis konserter på Gamletorvet i Praha (Bohemia Jazz Fest) og konsert med Angélique Kidjo i vakre Smetana Hall (begrenset antall billetter).

Pris pr. pers. i dbl. rom ca. kr. 4.200,- inkl. flyreise, transport fra/til flyplass i Praha, 3 netter på hotel inkl. frokost og konsert med Chick Corea.

Grunnen til ca. beløp er at alle pristilbud er gitt i Euro, slik at kronekursen på betalingsdag er avgjørende samt forbehold om flyprisene som kan økes uten varsel.

Opplev noen deilige sommerdager i gamlebyen i Praha, shopping, god mat, øl, jazz, severdigheter, gratis konserter på Gamletorvet i Praha (Bohemia Jazz Fest) og ikke minst Prague Proms konserten med Chick Corea og Tsjekkias nasjonale symfoniorkester !

Chick Corea er kjent som en levende legende, mest av alt for sitt store bidrag til jazz som en sjanger. Han vil lede det tsjekkiske nasjonale symfoniorkesteret sammen med sin akustiske stjernetrio på denne eksepsjonelle Proms konserten. I tillegg får du med deg Bohemia Jazz Fest på Gamletorvet, Fransk marked ved Karlsbrua pluss mye mer !

 Svært begrenset antall billetter !

TIDLIGERE TURER

JAZZ- OG SOMMERTUR TIL PRAHA 11-14 JULI INKL. KONSERT MED ANGELIQUE KIDJO OG BOHEMIA JAZZ FEST - KUN FÅ PLASSER !
Opplev noen deilige sommerdager i gamlebyen i Praha, shopping, god mat, øl, jazz, severdigheter, 2-3 dager med gratis konserter på Gamletorvet i Praha (Bohemia Jazz Fest) og konsert med Angélique Kidjo i vakre Smetana Hall (begrenset antall billetter).

Pris pr. pers. i dbl. rom ca. kr. 3.950,- inkl. flyreise, transport fra/til flyplass i Praha, velkomstdrink, 3 netter på hotel inkl. frokost og konsert med Angélique Kidjo. (Pris pr. pers. sgl rom ca. kr. 4.950,-)

Grunnen til ca. beløp er at alle pristilbud er gitt i Euro, slik at kronekursen på betalingsdag er avgjørende samt forbehold om flyprisene som kan økes uten varsel.

Programmet til Bohemia Jazz Fest er i skrivende stund ikke publisert, men endelig program til disse gratis konsertene kommer så snart dette er på plass!
Turen kan altså kombineres med en konsert med Angélique Kidjo, en av de største artistene i afrikansk musikk. En kreativ energi med tolv internasjonale album. Fra det lille landet Benin, har hun vunnet priser og anerkjennelse over hele verden. "Det eneste større enn Angélique Kidjo stemme er hennes hjerte.", har USAs tidligere president, Bill Clinton, uttalt !
Den Grammy Award-vinnende artisten er et levende ikon: "Afrikas fremste diva". Hun er et symbol på Afrikas kreativitet, energi og skjønnhet. Hennes musikk er en unik blanding av hennes egen vestafrikanske arv kombinert med funk, jazz og latin musikk, samt mye mer. Begrenset antall billetter !

TUREN 14-17 JULI 2014 INKL. KONSERT MED NATALIE COLE BLE UTSOLGT PÅ KORT TID ! 
Pris pr. pers. i dbl. rom ca. 4.700,- inkl. flyreise, transport fra/til flyplass i Praha, velkomstdrink, 3 netter på hotel inkl. frokost, båttur med jazz og konsert med Natalie Cole.

KOMBINERT JAZZ/JULETUR 08-11 DESEMBER 2014 - UTSOLGT !
Julemarked, shopping, matsmaking, gløgg, øl, jazz, severdigheter og konserter !

Pris pr. pers. i dbl. rom kr. 2.700,- inkl. flyreise, transport fra/til flyplass i Praha, velkomstdrink, 3 netter på hotel inkl. frokost. (Pris pr. pers. sgl rom kr. 3.400,-)
Disse ekstremt billige prisene kan kun garanteres ved rask påmelding !

KOMBINERT JAZZ/KARNEVALSTUR 06. - 09 FEBRUAR 2015
Opplev karnevalsopptog i gamlebyen i Praha, shopping, matsmaking, øl, jazz, severdigheter og konserter !

Pris pr. pers. i dbl. rom ca. kr. 2.950,- inkl. flyreise, transport fra/til flyplass i Praha, velkomstdrink, 3 netter på hotel inkl. frokost. (Pris pr. pers. sgl rom kr. 3.650,-)
 

KOMBINERT JAZZ/PÅSKE/VÅRTUR 08. - 10 APRIL 2015
Opplev våren sin anmars i Praha, påskemarked (21. Mars-12. April), shopping, matsmaking, øl, jazz og severdigheter (konsert med Dee Dee Bridgewater avlyst !)

Pris pr. pers. i dbl. rom ca. kr. 2.500,- inkl. flyreise, transport fra/til flyplass i Praha, velkomstdrink, 2 netter på hotel inkl. frokost. (Pris pr. pers. sgl rom kr. 3.200,-)

JAZZ/WEEKEND TUR INKL. KONSERT MED BUDDY RICH BIG BAND 20 - 23 JUNI (BEGRENSET ANT. KONSERT BILLETTER - FØRST TIL MØLLA)
Opplev deilige forsommer dager i gamlebyen i Praha, shopping, matsmaking, øl, jazz, severdigheter og konserter ! Les mer om Buddy Rich konserten, klikk her

Pris pr. pers. i dbl. rom ca. kr. 4.500,- inkl. flyreise (flex), transport fra/til flyplass i Praha, velkomstdrink, 3 netter på hotel inkl. frokost, konsertbillett (Pris pr. pers. sgl rom ca. kr. 5.900,-)

JAZZ/SOMMERTUR INKL. BOHEMIAN JAZZFESTIVAL 14 - 17 JULI 2015 (NB! ENDRET DATO)
Opplev deilige sommerdager i gamlebyen i Praha, shopping, matsmaking, øl, jazz, severdigheter og konserter med bl.a. Terence Blanchard E-Collective, Earth Wind & Fire Experience og Bill Frisell - Guitar in the Space !

Pris pr. pers. i dbl. rom ca. kr. 3.500,- inkl. flyreise, transport fra/til flyplass i Praha, velkomstdrink, 3 netter på hotel inkl. frokost. (Pris pr. pers. sgl rom ca. kr. 4.500,-)

JAZZ/HØSTTUR INKL. KONSERT MED CHRIS BOTTI 20 - 23 OKTOBER 2015 (NB! BEGRENSET ANTALL KONSERTBILLETTER)
Opplev deilige høstdager i gamlebyen i Praha, shopping, matsmaking, øl, jazz, severdigheter og konsert med den amerikanske pop/jazz trompetisten Chris Botti.
(I 2013 vant Botti Grammy-prisen for beste instrumentale popalbum, men hele fire av albumene hans har nådd førsteplassen på den amerikanske jazzalbumlista til Billboard.)

Pris pr. pers. i dbl. rom ca. kr. 3.625,- inkl. flyreise, transport fra/til flyplass i Praha, velkomstdrink, 3 netter på hotel inkl. frokost og konsert med Chis Botti. (Pris pr. pers. sgl rom ca. kr. 4.750,-)

Grunnen til ca. beløp er at alle pristilbud er gitt i Euro, slik at kronekursen på betalingsdag er avgjørende samt forbehold om flyprisene som kan økes uten varsel.

(Meld din interesse for neste tur allerede nå)

 

Utskriftsvennlig side uten bilder (kommer senere)

   

 

Slik er været i Praha !
(sjekk også prognosen for de neste dagene);

Find more about Weather in Praha, CZ
Click for weather forecast

 

Div. linker til Praha sider;

 Se traileren med Isac Hayes - Klikk her !