Jazzklubber i Praha

Det finnes flere meget bra jazzklubber i Praha. De beste er kanskje U Stare Pani og Ungelt. Begge ligger i nærheten av det byens nydelige gamle torg Staremestske Namesti i området Stare Mesto, midt i byen. Konsert hver kveld begge steder. Vel verd å få med seg ! I tillegg kan nevnes Reduta Jazz Club. Dette er en av de eldste og mest kjente jazzklubbene i Praha, grunnlagt i 1958. Som en kuriositet kan vi nevne at den tidligere tsjekkiske presidenten Václav Havel brakte Bill Clinton hit to ganger, og at han spilte sax !

PRAHA INTERNASJONALE JAZZFESTIVAL arrangeres siste uke i oktober hvert år – og er en av Europas eldste i sitt slag.  Hvert år er det kjente jazz-navn på plakaten, og konsertene foregår flere steder i byen – mange av dem på Lucerna Bar. Jazzfestivalen tiltrekker seg entusiaster fra hele verden. Les mere her

 
U staré paní

«Hos den gamle damen» er en sofistikert kjeller-jazz-klubb og restaurant som tiltrekker seg kjente navn fra hele verden. Et bredt spekter av musikk fra jazz til blues og soul spilles her. Live konserter starter fra 21.00.

Beliggenhet: Michalská 9, Gamlebyen, Prague 1, nettside Ankomst: nær Metro Mustek. Åpent: daglig 19:00-01.00.
 

Ungelt Jazz&Blues Club

Dette er en liten klubb i en kjelleren fra det 15.århundre i en renessansebygning. Du vil finne en blanding av blues, funk og jazz fremført av de beste tsjekkiske artistene. Det er konserter hver kveld. Klubben ligger i hjertet av Praha, bare 110 meter fra Gamlebytorget. Konserter er settes opp sju dager i uka med de beste nasjonale artistene og spesielle gjester.

Beliggenhet: Týn 2/640, Prague 1 (inngang fra Týnská), nettside Metro: Ta linje A til Staromětská eller B til Náměstí Republiky. Åpent: daglig 20:00-00:30.
 

AghaRTA Jazz Centrum

En veldig tradisjonell jazzklubb plassert i gotisk kjeller. Berømte gjester fra hele verden har spilt her. Hvis Karel Růžička spiller, ikke gå glipp av hans fremførelse; han er en av de største tsjekkiske jazzartistene. Det er også en 24-timers åpen platebutikk der med et stort utvalg av jazzinnspillinger.

Beliggenhet: Železná 16, Gamlebyen, Prague 1 nettside konserter hver dag 21:00. Inngang: 200 CZK. Åpent: 18:00-00:30
 

Reduta Jazz Club

Dette er en av de eldste og mest kjente jazzklubbene i Praha, grunnlagt i 1958. Denne legendariske jazzklubben har vært besøkt av de mest fremtredende lokale jazzmusikerene og internasjonale artister. Du vil møte liveopptredener og jam sessions fra tradisjonell jazz til dixieland, jazzrock, soul og moderne jazz, som ekspanderer inn i R & B og rock. Det blir travelt når store band spiller her. Som en kuriositet kan vi nevne at den tidligere tsjekkiske presidenten Václav Havel brakte Bill Clinton hit to ganger, og at han spilte sax. Klubben tiltrekker turister for det meste, men også noen bra opptredener.

Beliggenhet: Národní Trida 20, Prague 2, nettside Metro: ta linje B til Národní Trida. Åpent: 21.00-00.00.

Jazz Republic

Beliggenhet: Jilská 1a,  Prague 1 - Old Town , nettside Åpent: 21.00-00.00. Jazz Republic er en famile-drevet Jazz & Blues klubb siden 1997.

JazzDock

Beliggenhet: Janáčkovo nábřeží 2 (náplavka) Prague 5 - Smíchov. nettside. Tilbyr en ny scene for Praha's musikkscene.

U malého glena

Selv om det bare finnes liten scene der, er dets elektriske blanding av latin jazz, be-bop og blues verdt et besøk. Dette utestedet i irsk pub-stil blir gjestet av et bredt spekter av lokale band som spiller jazz og blues.

Beliggenhet: Karmelitská 23, Mala Strana, nettside Trikk: 12 eller 22 fra Metro Malostranska. Åpent: daglig 10.00-02.00. Inngang: Man, tirs og tors 120 CZK, ons, fre og lør 150 CZK, søn 70 CZK.

Blues Sklep

Blues Sklep er en av byens nyere jazzklubber (sklep betyr kjeller) og er en typisk gamlebykjeller med mørke rom og gotiske buer som danner den rette atmosfæren for nattlige jazzopptredener. En blanding av blues, jazz og deep funk spilles her.

Beliggenhet: Lilliová 10, Gamlebyen, nettside Inngang: 100 CZK . Åpent: 18:00-02.00; live konserter klokken 21.00; Inngang: 100-120 CZK.

Metropolitan Jazz Club

Beliggenhet: Jungmanova 14, 1 Praha. nettside (broken link) Her er det live jazz hver dag fra klokken 21.00

Introduserte tsjekkisk jazz i Norge !

Selv ble jeg introdusert for tsjekkisk jazz av tenorsaksofonisten Harald Gundhus. Som jazzmusiker var han idérik og huskes særlig for sin mangeårige kontakt med tsjekkisk jazz, som han kom i kontakt med på en NRK-reise i 1985. Han introduserte blant andre pianisten Emil Viklicky for det norske jazzmiljø (spillte også i Lillestrøm Jazzklubb), og laget også internasjonale jazztreff hvor tsjekkiske og norske musikere ble koblet med den amerikanske trompetist-veteranen Benny Bailey. I 1992 var Gundhus engasjert som solist med Radiostorbandet i Praha samtidig som han ga ut sin egen LP med det dekkende navnet  "Bohemian Nights" i 93. Som komponist leverte Gundhus flere verk til Den Bøhmiske Saksofonkvartett, opptak av disse er sendt både i Tsjekkisk Radio og NRK. Gundhus var en populær og anerkjent saksofonist i Praha og man kan fortsatt treffe lokale musikere som husker han og sågar har spillt med han på en lokal klubb !

 

Utskriftsvennlig side uten bilder (kommer senere)