Forord – Memphis

Franskmenn etablerte i 1739 et fort der dagens Memphis ligger for å beskytte elvehandelen. Før og under borgerkrigen ble staten delt i to. De i vest var for slaveri, mens de i øst var i mot. Ku Klux Klan har da også hatt en sterk posisjon og raseskillet har vært fremtredende. I det 20. århundre dreide staten over fra å livnære seg på jordbruk til å bli mer industrialisert. Kjemikalie-, tekstil- og metallindustri har overtatt mer og mer. Allikevel er det turisme som er den viktigste inntektskilden og det er Nashville og Memphis som blir mest besøkt.
Beale Street har siden 1920 vært et senter for handel, både den vanlige handel og litt mer lyssky forretningskonsept som gambling og prostitusjon. På 70-tallet ble det meste av downtown forlatt da fremskrittet krevde riving av det gamle for å få plass til nye bygg. Dette innebar at Beale Street skulle legges i grus, men politikerne besinnet seg og Beale Street fikk heldigvis bestå videre.

Bli med til Musikkbyen Memphis:

 Bluesens vogge, Rockens fødestue

og Soulmusikkens hjemsted. Slå den!

 

New Orleans har sin Bourbon Street, Memphis har Beale Street. Dette er trolig de to mest berømte musikkgatene i USA  Om kveldene blir gatene stengt for trafikk og musikere og musikkelskere fra hele verden overtar.

Berømte Beale Street strekker seg kanskje bare over tre kvartaler, men på den strekningen ligger rundt 30 musikkpuber og nattklubber med musikk som spenner fra Blues, R&B, Soul, Jazz og Rock’n Roll. Du hører musikk overalt, inne som ute, neonskilt forteller om spilleklubber som B.B. King’s Blues Club, King’s Palace (Jazz!), Alfred’s, The Black Diamond og The Rum Boogie Café, bare for å nevne noen. Sammen med duftene og smaksopplevelsene fra mat fra Sørstatene blir dette garantert en uforglemmelig opplevelse !       

Bluesens fødestue
Tidlig på 1900-tallet reiste bluesens far William Christoffer Handy rundt på bomullsmarkene på Deltaet sør for Memphis som en bluesens Asbjørnsen & Moe og samlet inn og arkiverte blueslåter. Han var den første til å dokumentere rå, følelseslade musikkformen. Kongen av Music Street, USA er likevel B.B. King. Han er Mr. Beale Street og har også egen klubb der. Selv om disse to personene gjorde seg kjent i to forskjellige tidsepoker, så henger navnene deres nært sammen i musikkhistorien. De er bluesmusikkens to mest innflytelsesrike artister noensinne.

Populærmusikkens vogge
Beale Street inspirerte Memphis på bredden av Mississippi til stor musikk. Beale Street var den første gaten i USA hvor hvite og svarte kunne bo og drive geskjeft side ved side. Beale Street var gaten hvor Elvis kom og ble inspirert, vi vet jo alle hva det førte til ! Og Beale Street så soulmusikken ble født. Takket være Beale Street regnes Memphis av mange som populærmusikkens vogge, på samme måte som Preservation Hall regnes som jazzens vugge i New Orleans.

Etter en kveld på gaten som inspirerte musikkverdenen til stor kunst kan du starte neste dag med en rundtur i Sun Studio. Musikkprodusenten Sam Phillips berømte musikkstudio regnes som selve fødestuen for Rock’n Roll. Det var her Elvis spilte inn ”That’s All Right” i 1954, øyeblikket som regnes som rockens fødsel ! Og det var her det begynte for Johnny Cash, Carls Perkins, Jerry Lee Lewis og mange andre. Ikke så rart da kanskje, at da Bob Dylan fikk en privat rundtur i Sun Studio på 1990-tallet, så gjorde han som Paven, la seg ned på knærne og kysset gulvet !

Soulsville og Graceland
”Sitting on the Dock of the Bay” som så mange andre låter du sikkert kjenner , er spilt inn i Stax Studios – soulmusikkens hjemsted i Memphis. Musikkstudioet er i dag blitt til museet Soulsville: Stax Museum of American Soul Music. Under din rundtur ned minnenes gate vil du nikke gjenkjennende til klassikere med Otis Redding, Aretha Franklin, Earth Wind & Fire og alle de andre soulfavorittene dine som har det til felles at de spilte inn sine hitlåter her i Memphis.
 Graceland ! Trenger vi si mer ? Elvis’ hjem på Elvis Presley Boulevard er blitt musikkens valfartssted nummer en og en av USA’s aller største turistattraksjoner uansett kategori. Hit kommer fans fra alle hele verden for å se med egne øyne hvordan Kongen levde og tilbringe noen tankefulle minutter ved hans grav.                    

Dette og mye mer kan du oppleve under oppholdet i Memphis …

Sivil Rights Museum - Martin Luther King jr. ble skutt og drept i Memphis. Noen ønsker kanskje å dra dit  skuddene falt og historien ble skrevet.

Gospelgudstjeneste - Al Green har egen kirke i Memphis. Er du heldig kan du oppleve en Gospelgudstjeneste, sågar med den legendariske Al Green.

Walk Of Fame er en gatestubb hvor noter er innfelt i fortauet samt navnene til kjente musikere og legender.

Kanskje tar vi turen til The Smithsonia`s Rock`n Soul Museum.

Vegg i vegg ligger Gibson Beale Street Showcase. I denne fabrikken får du en 30 minutter rundtur for å se hvordan de legendariske Gibson-gitarene lages.

En tur på Mississippi med The Memphis Queen kan også være en opplevelse.

Overnatting på The Heartbreak Hotell blir kanskje i drøyeste laget. Her viser de Elvis-filmer på hvert rom og alt dreier seg om The King!

 

Gå til New Orleans siden for å lese om turen i 2008 - klikk her

 

 

Utskriftsvennlig side uten bilder

   

 

Slik er været i Memphis akkurat nå !
(sjekk også prognosen for de neste 10 dagene);

 

Div. linker til Memphis sider;

Klikk på logo ! Se traileren med Isac Hayes - Klikk her !