Forord – Tallinn
I denne byen er det som om tida har stått stille i 500 år
Tallinn er en by for
seg selv, her finner du sterk historie kombinert med et moderne og velfungerende
samfunn. Gamlebyen er på Unescos verdensarv liste, og er et område du bare må se
hvis du først besøker hovedstaden i Estland.
Det er som å vandre tilbake til middelalderen en
høstmørk ettermiddag. Byen har bare i overkant av 400,000 innbyggere, og har vært under Dansk,
Svensk, Tysk og Sovjetisk styre – men har siden 1991 vært hovedstad i det
selvstendige Estland. Og
mens andre
baltiske stater vant sin frihet gjennom voldelige opprør, sies det at Estland
sang seg til friheten. Ikke et skudd ble løsnet i 1991.
Tallinn er et populært reisemål blant svensker og finner fordi den estiske
hovedstaden er lett tilgjengelig med båt, og fordi det er så billig her. Stadig
flere nordmenn reiser også til Tallinn. Stikkordene er gamleby, middelalder,
kunsthåndverk og god mat og drikke. La deg sjarmere av brosteinsgatene i
Tallinn, som var en av hanseatenes byer. Tallinns historie er fascinerende, og
gater og byggverk er vitnesbyrd på tidligere tider. Vi anbefaler Tallinn
på det varmeste.
Se video, klikk
her.
Bli
med til kulturhovedstaden Tallinn
Smale brosteinsgater, eldgamle bymurer, fantastiske utsiktspunkt, tårn og en utrolig, historisk atmosfære, Tallinn, tidligere kjent som Reval, har mye å tilby dem som lengter etter følelsen av historie. Men selv om byen er rik på middelalderattraksjoner, har den også en rekke moderne handlegater, kjøpesentre, butikker, restauranter og kafeer. Det finnes noe for enhver reisende som besøker denne vakre byen ved Finskebukta.
Tallinn er hovedstaden og den største havnebyen i Estland. Byen ligger helt nord på den baltiske halvøy, 80 km sør for Helsingfors. Den ble erobret av danskene i 1219 og solgt til Den tyske orden i 1346. Byen ble erobret av svenskene under Livlandskrigen i 1561 og var under svensk kontroll til svenskene tapte sine besittelser i Baltikum til Russland i 1710 under den store nordiske krig. Den var hovedstad i det selvstendige Estland fra 1919 frem til den sovjetiske okkupasjonen under og etter andre verdenskrig og ble hovedstad på ny etter Estlands selvstendighet i 1991. Byens gamleby, Vanalinn, ble oppført på UNESCOs verdensarvliste i 1997. Det kan også nevnes at i 2011 var Tallinn Kulturhovedstad i Europa. Det er lett å forstå. Det velbevarte rådhuset fra 1400-tallet er et av Europas flotteste.
Tallinns stolthet og glede er den historiske gamlebyen, et fortryllende område med århundregamle gater, hus, tårn og plasser som ser ut som de er revet rett ut fra en eventyrbok. Med smale smug og høye hus fra hansatida, da Tallinn var et stort handelssted. Samtidig er Estland en av Europas yngste republikker, fri fra sovjetisk okkupasjon bare siden 1991. På den andre siden er gamlebyen og dens omgivelser gjennomvevd av trendy restauranter, kafeer og klubber som fyller byen med liv og energi.
Tallinn er rett og slett en fascinerende hansaby, som byr på en stemning som gjør byen lett å falle for. Med en bykjerne som minner om middelalderen, mange severdigheter, og et elegant restaurantliv begynner Tallinn virkelig å bli et populært reisemål for nordmenn. Denne estetiske hovedstaden regnes som en av verdens vakreste byer så en tur til Tallinn vil garantert være en stor opplevelse.
Tallinn er en historisk by og ble første gang omtalt i offisielle dokumenter så tidlig som i 1154. Byen er rik på kontraster, med en moderne og en gammel del. Fra sovjettidens grå, triste stalinblokker, til moderne skyskrapere i glass og stål, med den hanseatiske middelalderbyen ”Gamlebyen” som selve juvelen i hovedstaden!
Når du entrer porten er det som å stige rett inn i middelalderen. Det er så vakkert og så levende at du formelig kan høre middelalderens kjøpmenn rope ut sine varer og soldater i taktfast marsj over brosteinen.
Det er ikke uten grunn at denne perlen av en bydel står på UNESCOS liste over verneverdige steder. Gamlebyen er omkranset av en over 3 meter tykk og 2 km lang festningsmur. Ta en tur oppi et av de tre utkikkstårnene som er åpne for publikum, her får du flott utsikt. – og en følelse av hvordan det var å skulle bevokte byen for mange hundre år siden og varsle når fiender var i anmarsj. Skjønt, i dag er det bare ufarlige turister som inntar byen.
Byen består av en øvre og en nedre del. Fra historisk av kaltes den øvre bydelen Toompea, som betyr Domberget, den nedre delen kalles ganske enkelt Gamlebyen. Hovedattraksjonen på Toompea er den russisk-ortodokse kirken Alexander Nevsky-katedralen og Toomkirik, den lutheranske katedralen. Toompea ligger høyt på en åskam, og det finnes flere utkikspunkter. Her har du praktfull utsikt over Gamlebyen, Finskebukta, og de nyere bydelene Kadriorg og Pirita.
I senter av Gamlebyen ligger Rådhusplassen. Rådhuset fra 1322 er Nord-Europas eneste gotiske rådhus og er et praktverk i seg selv. Dette er regjeringens representasjonslokaler, men bygget brukes også til bl.a. klassiske konserter og vielser. Det er åpent for publikum i juli og august, rådhustårnet er åpent i juni, juli og august, men det lønner seg å forhåndssjekke åpningstider ettersom det kan være stengt enkelte dager.
Selv om du måtte være frisk som en fisk bør du allikevel ta turen innom apoteket på rådhusplassen. Raeapteek er fra 1422 og er det eldste apoteket i Nord-Europa som fortsatt er i drift. En fryd for øyet! For øvrig er mange reseptfrie varer mye rimeligere enn i Norge!
Tallinn er et populært reisemål blant svensker og finner fordi den estiske hovedstaden er lett tilgjengelig med båt, og fordi det er så billig her. Stadig flere nordmenn reiser også til Tallinn. Stikkordene er gamleby, middelalder, kunsthåndverk og god mat og drikke.
La deg sjarmere av brosteinsgatene i Tallinn, som var en av hanseatenes byer. Tallinns historie er fascinerende, og gater og byggverk er vitnesbyrd på tidligere tider. Vi anbefaler Tallinn på det varmeste.
OLAVS BY -
De norske sporene i Tallinn er mange: Olav Tryggvason skal som ung ha jobbet som
trell på torget. Angivelig snakket han like godt estisk som norsk.
Også Olav den hellige skal ha passert Tallinn på sin vei fra Novgorod til
Gotland. Besøket er omtalt hos Snorre. Angivelig anla kongen et kapell i byen.
Noen vil ha det til at St. Olavs-kirken ble bygd på samme sted, andre hevder
kirken fikk sitt navn etter byggmesteren Olaf som falt ned og døde før kirken
sto ferdig... Uansett var kirken i sin tid verdens høyeste bygning, til og med
høyere enn pyramidene i Egypt - og høy nok til at KGB festet sine spionantenner
til kirkens spir!
SHOPPING
Boder som dette finner du masse av i Gamlebyen.
SPISE
Kokkekunsten i Tallinn holder et høyt, internasjonalt nivå. Her finner du alt fra de lekreste internasjonale gourmetrestauranter, til små lokale kaféer og hyggelige fortausrestauranter. Du kan velge og vrake blant spisesteder av alskens nasjonaliteter som for eksempel estisk, russisk, meksikansk, indisk, argentinsk, japansk, kinesisk eller hvorfor ikke kaukasisk?
MIDDELALDERMAT
Det er lett å la seg forføre i middelalderrestauranten Olde Hansa i
Tallinn. Spisestedet med bjørnekjøtt på menyen er hensatt til 1400-tallet, da
hansabyen var på sitt rikeste. Her spiser og drikker gjestene som på Robin Hoods
tid. Bjørnekjøttet kokes i to dager og serveres sterkt krydret med saftige søte
smaker til. Maten serveres og smaker slik den skal ha gjort i middelalderen.
Vinen og ølet likeså. Tallerkener og glass er erstattet med krukker og fat. Og
mens tause munker rusler rundt i lokalene, svinser og svanser lystige
serveringspiker mellom trebord kun opplyst av stearinlys. Det er som om
middelalderen aldri forlot denne kneipa.
Olde
Hansa er et av de få spisestedene i Norden som fremdeles har bjørnekjøtt
permanent på menyen. Restauranten har nemlig førsterett på å kjøpe kjøttet når
jegerne i skogene mot russergrensen har jaktlykke.Bjørnemåltidet smaker saftig,
nesten søtt. Det er fordi Olde Hansa koker og tilbereder kjøttet til
karbohydratene endrer seg og kjøttet får et innhold av glukose. Slik forsøker
restauranten å etterligne smaken de rike handelsmennene kjente da de spiste
bjørn i middelalderen. Det hele serveres med krydret vin eller honningøl. På
tallerkenen er brødet brutt på samme måte som den gang, og pateer og tilbehør
serveres slik som da. Prøv rosepudding om du vil ha dessert. Den smaker fortreffelig!
Prisene er hyggelige. Hovedmåltidene koster fra 100 til 150 kroner.
Bjørnekjøttet, det dyreste på menyen, koster ca. 300 kroner
Mest sannsynlig vil du komme til å spise på en restaurant i sentrum eller i gamlebyen, men husk at det finnes gode og spennende alternativer også litt utenfor allfarvei. Og her er det gjerne enda rimeligere. Det estiske kjøkken er naturlig nok inspirert av Russland og Tyskland. Kjøtt, poteter, enkle grønnsaker og øl er viktige ingredienser i den lokale maten. Store porsjoner og rimelige priser er andre kjennetegn.
RUSSISK MAT
Den beste russiske restauranten i Tallinn. Tilbyr et stort utvalg av eksotiske russiske retter og en fantastisk atmosfære. Det er ofte russisk danseunderholdning og en gitarist som spiller russiske folkesanger. Du får en treretters middag for en rimelig penge. Undersøk mer og reserver bord på nettstedet deres. Nettsted: www.troika.ee
Attraksjoner i Tallinn
Aleksander Nevsky katedralen
For mange er denne helt spesielle bygningen den mest iøynefallende severdigheten i Tallinn. Den Russisk-ortodokse Aleksander Nevsky katedralen ble bygget i perioden 1894-1900. I denne perioden var russifiseringsbestredelsene på sitt høyeste i Estland, noe som viser igjen på stilen. Katedralen er oppkalt etter en russisk nasjonalhelt som beseiret svenskene ved Neva i 1240 og har fortsatt en stor betydning for den russiske delen av befolkningen i Tallinn. Katedralen er den dag i dag en operativ russisk-ortodoks kirke.
Tallinn Rådhus
Tallinn Rådhus ble bygget under danskenes herredømme på midten av 1300-tallet. Det er Nord Europas eneste gotiske rådhus som fortsatt er inntakt. Den mest kjente detaljen på bygningen er vindfløyen, Gamle Toomas som sitter på toppen av tårnet på rådhuset. Denne vindfløyen har blitt et symbol for Tallinn. Rådhuset tar imot besøkende for å gå opp 115 trappetrinn for å oppleve en av de beste utsiktene over gamlebyen.
Gamlebyen
Med en 2,5 kilometer lang ringmur, lange brosteinslagte gater, gamle arkstoniske mesterverk og en utrolig atmosføre, er gamlebyen Tallinns største attraksjon i seg selv. Gamlebyen kan dokumenteres helt tilbake til 1154 og var opprinnelig en separat by. Den blir regnet som en av Europas best bevarte middelalderbyer og ble tatt opp på UNESCOs verdensarvliste i 1999. Utenom sightseeing, er gamlebyen full av sjarmerende restauranter og koselige handlegater.
TV tårnet i Tallinn
Tårnet ble bygget i 1980 for å sikre bedre telekommunikasjon til Olympiaden i Moskva. TV-tårnet er 314 meter høyt og ligger seks km nordøst for Tallinn. I 21 etasje er det et utkikkspunkt som ligger 170 meter over bakken og gir en utrolig panorama utsikt over Tallinn by. Dette utkikkspunktet ble desverre stengt for besøkende 26 november 2007 på grunn av sikkerheten.
St. Olav kirken
Denne kirken ligger i gaten Lai 50, som var et skandinavisk handelsområde. Kirken ble bygget på 1200-tallet og ble angivelig bygget av det skandinaviske samfunnet som bodde i Estland. Navnet viser til Kong Olav II som var konge i Norge mellom 1015 og 1028. På 1400-tallet ble kirken ombygget, og på 1500-tallet strakk spiret til kirken 159 meter over bakken. Dette gjorde bygningen til den høyeste i verden de neste 100 årene. Spiret har blitt truffet av lyn flere ganger opp gjennom historien, noe som har ført til at kirken har brent ned 3 ganger. I dag er kirken 124 meter høy og er en baptistkirke.
Toompea Citadell og slott
Dette er den mest bemerkelsesverdige bygningen i Tallinn. Bygget anses å være fra første halvdel av 1200-tallet. På 1700-tallet omgjorde russerne citadellet til et palass og slott.
Domkirken i Tallinn
Domkirken i Tallinn ble bygd midt på 1200-tallet og er en spennende blanding av stilarter. På 1400-tallet ble kirken omgjort til en gotisk basilika, og den fikk et tårn i barokkstil på 1700-tallet.
St. Nikolaskirken
Dette er nok en kirke som er bygd midt på 1200-tallet. Kirken har en typisk gotisk stil og ble bygd til de tyske forretningsfolkene som bosatte seg i Tallinn. St. Nikolaskirken må besøkes innvendig på grunn av sitt interiør og sine relikvier.
Pikk Hermann
Pikk Hermann (Høye Hermann) er et tårn på Toompeaslottet. Tårnet er 45,6 meter høyt, og ligger ved siden av parlamentsbygningen i Estland. På toppen vaier Estlands nasjonalflagg som et symbol på estisk selvstendighet. Flagget blir hevet til nasjonalsangen ved soloppgang (tidligst klokken 07.00) og senket ved solnedgang (senest klokka 22.00).
Kadriorg palasset
Palasset ble reist av russiske Peter den store som en gave til hans kone Catherine i 1781. Han gav palasset navnet Cathrinenthal etter sin kone, og brukte det som sommerresidens. Arkitekten var italiensk og het Niccolo Michetti. I dag finner du kunstmuseet i denne fantastiske bygningen. Palasset har en utrolig vakker blomstrende hage som man kan tilbringe tid i, og rett overfor ligger kontoret til Estlands president
Kadriorg-parken
Denne parken ble tatt i bruk i 1714 da den russiske tsaren Peter I bodde i Tallinn. Både palasset som ligger i selve parken og parkanlegget var et prosjekt som ble gitt til den italienske arkitekten Niccolo Michetti. Denne arkitekten ble senere russisk sjefsarkitekt, riktignok uoffisielt. Parkens hovedattraksjon er Svanesjøen. Du finner parken i området Kadriorg.
Estlands kunstmuseum
Ved Kiriku plats 1 ligger Estlands kunstmuseum i en flott bygning fra midt på 1600-tallet. Museet har en fast utstilling av estisk kunst fra 1800-tallet til 2. verdenskrig. Det finnes også kunst fra kjente russiske og europeiske kunstnere her.
Tallinns bymuseum
Dette museet ligger midt i Tallins historiske sentrum i gaten Vene 17. Bygningen er fra 1300-tallet. Museet Tallinns bymuseum forteller byens historie frem til moderne tid. Det er filmer, bilder og gjenstander her.
Peter den stores museum
I gaten Mäekalda 2 ligger museet til Peter den store. Han okkuperte Baltikum på 1700-tallet og var mye i Tallinn. Bygningen er typisk eksempel på 1600-talls arkitektur i dette området.
Historisk museum
I gaten Pirita tee ligger det estlandske historiske museet. Bygningen er meget vakker og er mange ”forståsegpåeres” favoritt. Utenfor ser du et monument til ære for sovjetiske soldater. Denne obelisken er hele 35 meter høy.
Jazzklubber i Tallinn
Det finnes noen jazzklubber i Tallinn; Clazz Jazz Club, Philly Joe's, NO99 Jazzklubi, Punane Maja
Sjekk også ut; Copa Cabana Klub
Jazzkaar er den største jazzfestivalen i Baltikum , som har blitt avholdt i Tallinn siden 1990. Jazzkaar en ti-dagers festival i april med internasjonale og lokale artister på plakaten. Les mere her.Julemarked
Se
bilder fra Julemarkedet (klikk på image)
Tallinn events; https://www.visitestonia.com/en/things-to-see-do/events
Andre linker; http://www.visittallinn.ee
Last ned PDF guider; tba
JA; JEG ER INTERESSERT I Å BLI MED
TIL HANSABYEN TALLINN
NESTE GANG DET SKALSKAL ARRANGERES TUR !
DETTE ER SELVSAGT HELT
UFORPLIKTENDE, MEN SÅ SNART
MANGE NOK ER INTERESSERT VIL VI ARRANGERE EN TUR !
EKSEMPEL PÅ TIDLIGERE TUR
OPPLEV JULESTEMNINGEN I HANSABYEN TALLINN 07. - 09. DES. 2015Pris pr. pers. i dbl. rom ca. kr. 2.900,- inkl. flyreise og 2 netter på hotel. (Pris pr. pers. sgl rom ca. kr. 3.900,-)
Grunnen til ca. beløp er at alle pristilbud er gitt i Euro, slik at kronekursen på betalingsdag er avgjørende samt forbehold om flyprisene som kan økes uten varsel.
Meld din interesse for neste tur allerede nå
Slik er været i Tallinn !
Div. linker til Tallinn;